Православният свят отбелязва Успението на Света Богородица. Чудотворна икона на Божията майка и частица от одеждите на Дева Мария посрещаха днес вярващите в Бачковския манастир. На храмовия си празник обителта стана притегателен център за хиляди хора. Много от тях останаха в манастира едно денонощие, за да вземат участие в каноничното богослужение и да отправят молитва за здраве и благоденствие, съобщава БНТ.

На Успение Богородично в Бачковския манастир храна за душата е молитвата, а за тялото манастирския курбан.

Пред чудотворната икона на Дева Мария, за която се твърди, че е рисувана от самия евангелист Лука, потокът от хора не спираше през целия ден.

Мариана Илиева: Моята молитва винаги е една и съща: "Помагай така, както винаги си помагала. Пази децата и после нас"

астица от одеждите на Света Богородица, която манастирът получи като подарък от грузинската православна църква днес също беше изнесена за поклонение. Хората вярват, че реликвите могат да променят съдби. И застават пред тях с благодарност.

Доротея Алексиева: Едно чудо има с майка ми... онкоболна, рак - злокачествен тумор.., но вярата в Бога, благодарение на Майка Божия, много чудеса стават в живота.

Повече от 15 000 вярващи запалиха свещ, за да измолят закрила за своите семейства, близки и приятели. Опитаха от благословената храна и потърсиха духовна сила на храмовия празник на Бачковската света обител.

Архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир: Дано наистина са дошли с чиста вяра, с любов към нашата всеобща Майка, за да може наистина да получат изцеления, за това, за което са дошли.

След Голяма Богородица реставрацията на църквата в Бачковския манастир продължава. Част от фреските и стенописите вече са експонирани в оригиналния им вид, а куполът и притвора на основния храм светят с 1 400 нови златни елементи.