Повишен интерес към покупка на парцели се наблюдава през четвъртото тримесечие на миналата година, пише "Труд" като цитира анализ на брокери на недвижими имоти.

Търсенето продължава да е основно на парцели за жилищно строителство – 86% от постъпилите запитвания в компанията, а едва 14% са за парцели за промишлено строителство.

Търсенето на парцели за строителство на еднофамилни къщи в районите около София е с ценови рамки за Драгалевци, Симеоново и Бояна около 200 евро/кв.м, Бистрица – 150 евро/кв.м, Горна Баня и Банкя – 100 евро/кв.м.

На лице е липса на предлагане на имоти с добър достъп и уредена регулация, които са основните изисквания на купувачите.

Ръст бележат сделките с къщи в населени места близо до София в ценови диапазон от 25 хил. до 60 хил. евро.

Анализът на запитванията от клиенти показва, че двустайните и тристайните жилища са напълно еднакво желани. Като сред двустайните апартаменти най-предпочитани са тези с цени между 60 хил. и 80 хил. евро, при тристайните жилища цената е от 120 хил. до 170 хил. евро, като бюджети от 150 хил. евро за тристаен апартамент вече са често срещани.

Предпочитани са сградите в процес на строеж на различни етапи от строителството.

Предпочитанията на клиентите, които търсят жилище в столицата, се разделят в следните 3 групи: Висок интерес за покупка – Изток, Оборище, Витоша, Дианабад, Кръстова вада, Гео Милев, Център, Лозенец, Хаджи Димитър, Малинова долина; Среден интерес за покупка – Овча купел, Редута, Сухата река, Дружба 1 и 2, Люлин – Център, Белите брези, Студентски град, Стрелбище, Гоце Делчев; Нисък интерес за покупка – Зона Б-4, Левски, Слатина, Модерно предградие, Захарна фабрика, Орландовци, Павлово.

Покачването на цените на имотите продължава и през четвъртото тримесечие на 2018 г., но с по-бавни темпове. Банките кредитират повече сделки, а на пазара на недвижими имоти се наблюдава излизането на мащабни жилищни проекти и все повече купувачи бързат да си осигурят имот в момента на започване на строителството.

Статистиката на банките показва, че има огромен ръст при ипотеки, с които се финансират над 80% от стойността на сделката. Българските купувачи са основният двигател на пазара на недвижими имоти, което го прави и малко по-стабилен. Забелязва се тенденция купувачите да обмислят по-добре преди да инвестират в недвижим имот и да не купуват на всяка цена, коментират брокерите.