Две акции удариха нелегалната тютюнева индустрия у нас, като едно от претарашените депата е край Пловдив. 

Вчера, след получена информация за осъществяване на незаконната дейност в селскостопанска постройка в с. Калояново, униформени отишли на мястото. В ползвано за обор помещение били намерени 36 бали и 12 чувала тютюневи листа. Част от вече надробената стока била разстлана за сушене върху платна на земята, а друга - разпределена в полиетиленови торби.

Предстои с  експертна справка да изяснено общото количество иззет тютюн, който по първоначални данни е над 1500 кг.  Допълнително са конфискувани и две машини за рязане, два електронни кантара, центрофуга, уред за измерване на влажност и различни съдове и пособия, ползвани в процеса на обработка на листната маса.

Заварен в постройката 21-годишен работник, който направил неуспешен опит да избяга, е отведен за 24 часа в полицейския арест, съобщиха от МВР. По случая е образувано досъдебно производство. Под наблюдението на Районна прокуратура – Пловдив продължават процесуални и следствени за установяване на други лица, съпричастни към извършеното престъпление.

Междувременно в хода на специализираната полицейска операция служители на ГПУ- Благоевград са отрили над 800 килограма нелегален тютюн. 

При извършена проверка на бивш дърводелски цех в село Пороминово, община Кочериново, в специално обособено помещение граничните полицаи са открили  27 бали с жълто-кафява листна маса, всяка с тегло около 30 кг.  Общото им тегло е над 810 кг. Граничните полицаи са открили и една машина за рязане на тютюн, приспособления за преработка на тютюна / бидони пълни с течност/  и един чувал с около 20 кг нарязана листна маса.

За случая е уведомена районната прокуратура в Дупница, образувано е досъдебно производство. Задържани са двама мъже от района на община Хаджидимово, наематели на бившия цех.

Работата по случая продължава.