Полицаи са открили историческа находка, представляваща огромно съкровище, в къща в Пловдивско.

Ударът е осъществен при изследване с металодетектор в дома на 58-годишен мъж от село Зетьово. При проверката в къщата са намерени 53 различни старинни монети, предмети - пръстени и висулки, и колективна находка от 917 медни монети (коруби) от византийската епоха. 

Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, който гласи:

(6) Който държи археологически обект, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева, а когато предметът на престъплението представлява национално богатство, както и когато се държат повече от три археологически обекта - с лишаване от свобода до шест години и с глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева.

Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния. 

Процесуално-следствените действия са осъществени вчера от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Стара Загора и на РУ – Чирпан. Уведомена е Окръжна прокуратура – Стара Загора.