След увеличението на учителските заплати с 15% от септември възнагражденията на заетите в средното образование ще бъдат възходящо индексирани с още 20-25% през 2018. Това съобщи пред Националната телевизия председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Целта на кабинета – удвояване на учителските заплати за три години, посочи още тя. "Средно около 15% ще е увеличението на учителските заплати, от догодина още 20-25%. За три години те ще бъдат удвоени. Предвиждаме цялостни инвестиции в образование - в материална база и съвременни форми на обучение", бяха точните думи на Стоянова.

За скок на възнагражденията ще се мисли и в други публични сектори.

"В сектор "Сигурност" ще се прави анализ, за да се види възможност за увеличение на заплатите. Там предвиденият разход е основно в техника. Ниски са заплатите на социалните работници, в НОИ, в сферата на културата, тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма", каза още председателят на парламентарната комисия по бюджета.