Учени бележат напредък в проучване за ваксина срещу коронавиурса. В проучване, публикувано в списанието на New England Journal of Medicine, ваксината, разработена в сътрудничество с американската фармацевтична компания Moderna и Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания и започнала да се тества на 45 доброволци.

В проучването, за което се съобщава, че има разработени антитела срещу Covid-19 в кръвта на доброволците, опитали ваксината, близки до нивата в кръвта на тези, които са се възстановили, ваксината не е имала сериозни странични ефекти, но повече от половината от участниците проявяват грипоподобни симптоми, като умора, главоболие и др. Отбелязва се, че прилича на други симптоми на ваксина, като треска и не е необичайно, пише NTV.

Последната фаза на работата по потенциалната ваксина Covid-19 ще започне на 27 юли, а ваксината ще бъде тествана на 30 000 души. Изследването, което ще обхване 30 хиляди души, има най-голямата изследователска характеристика на ваксината Covid-19.

Ваксината, която беше тествана върху млади възрастни на първия етап, ще бъде тествана и на по-възрастни хора и такива с хронични заболявания, които са изложени на риск в последния си етап.