„Имаме частично самопризнание, което няма голямо значение чисто процесуално по делото. Разследването е показало, че става въпрос за умишлено убийство. Лекарите са казали, че около 3 см е дълбочината на прорезната рана, което означава, че не имало сила, целенасоченост и годно оръжие, за да се извърши това престъпление”, коментира пред Нова прокурор Йовита Григорова – говорител на Апелативна прокуратура в Бургас.

Оказва се, че двете деца са общували в социалните мрежи в продължение на две седмици, след което са си определили среща.

„Те се познават лично от скоро, но не може да се каже дали това е първата им среща. Разследваме убийството, а вещите на детето са чест от разследването. Взети са кръвни проби от двете деца с цел да се установи дали са взимали наркотици”, поясни прокурор Йовита Григорова.

Поводът за убийството - спор къде да пушат наргиле.

„Никой не може да каже защо са решили да се срещнат на абсолютно непознато място – в квартал „Меден рудник”. Детето има около 3000 приятели. Това е показателно за един двойнствен живот. Апелирам родителите да бъдат внимателни към комуникациите на децата си в социалните мрежи. Кръгът от познати на тези децата е неограничено. Не се знае какви са темите, по които те си говорят”, каза още прокурор Йовита Григорова.

Делото днес ще се гледа в Окръжния съд в Бургас. Ще бъде решено дали извършителят да остане за постоянно в ареста. Ако бъде признат за виновен, 15-годишния младеж може да бъде осъден на от 15 до 20 години лишаване от свобода или на доживотен затвор.

Хладнокръвният килър е 15-годишно момче от Бургас. Непълнолетният Иван е бил арестуван рано сутринта вчера в дома на родителите си. Той не е правил опит да избяга, нито да се укрие. Отказал да даде обяснения за случилото се, както и да направи самопризнания, назначен му е адвокат.

Когато Иван е задържан в дома му, полицаите открили лични вещи на Никол, сред които и скъп смартфон. Най-вероятно след като я е заклал, килърът е взел всичко, което е открил в нея и се прибрал. В него е открит и ножът, с който той е намушкал жертвата си.

Иван и Никол се запознали преди три седмици в социалната мрежа и започнали да контактуват, разкриха на извънредна пресконференция директорът на ОД на МВР Бургас Калоян Калоянов и говорителя на Апелативна прокуратура Йовита Григорова, но отказаха да съобщят дали двамата са имали интимна връзка.

Те поддържали връзка във Facebook, а после си разменили телефоните и си уговорили среща, за да се запознаят на живо. В злополучния ден двамата отново се видели и се отправили към комплекс "Меден Рудник".

Засега не е ясно какво са правили двамата там. Една от версиите е, че са имали намерение да гостуват на приятел на Иван, който живее в блока. Другата версия, че са искали да се качат на покрива, за да пушат и да си правят екстремни селфита.

От полицията и прокуратурата отказаха да разкрият с какво се занимават родителите на извършителя и жертвата.

Зверски умъртвената Никол е единствено дете в семейството. Тя навършила 11 години само шест дни преди да бъде жестоко убита. На 14 август детето празнувало своя последен рожден ден. 

Съучениците на Никол са в шок. Описват я като нежно и слънчево дете. Бащата Любомир Йончев, който живее във Великобритания, вчера изплака в социалната мрежа: "Сладката ми Никол си отиде".

Погребението на детето бе обявено за сряда, от 11 часа. По настояване на близките й тя ще бъде в бял ковчег.