Шест убийства са станали през последната година на територията на Пловдив и областта,  като извършителите на всички  са разкрити. Три от тях са като сюжети от нискобюджетни хоръри, а други две могат да станат сценарии на кримисериали. Макар, че парите и ревността са сред най- честите мотиви при най-тежкото престъпление, като мотив те не фигурират в нито едно от  престъпленията, станали през 2019 година. Причините са убийствата са необоснована агресия и отмъщение. 

Всеки убиец вероятно е нечий стар приятел /Агата Кристи/

Безспорно най- тежкото престъпление, белязало 2019 година е двойното убийство в кв. Гагарин. Трагедията се разигра на ул. „Борба” , жертвите бяха баща и син, а техният убиец – дългогодишен приятел на семейството.  Жестокото престъпление е показателно за агресията, която се трупа ежедневно в обществото ни.  Поводът за скарването между съдружниците – съвсем дребен – една кафе машина. Резултатите потресаващи  - две жени вдовици, едно дете сирак и друго, което ще отрасне без баща.  На 26 ноември Йордан Таков изпразни цял пълнител  в братовчед си Васил Ботев /51/ и синът му Христо /32/. Тримата се занимавали с рециклиране и отдаване под наем на вендинг автомати.  Веднага след убийството Таков бе арестуван, а по време на мярката за неотклонение в съда заяви, че е действал при самозащита.

Не съм чудовище, просто съм болен! /Ариел Кастро -сериен убиец/ 

Истински хорър  сюжет се разигра в квартал „Тракия”, където 27-годишният Иван Марков убил майка си и 10 дни живял с трупа ѝ във фамилния апартамент.  След убийството той бе изпратен в Центъра за психично здраве към затвор в Ловеч. В клиниката той ще бъде изследван от специалисти, които ще дадат становище дали младият мъж може да носи наказателна отговорност.

Убийството било разкрито, след като съседи на Иван, който живеел с майка си Лилия Алексиева в общински апартамент в Тракия, позвънили в полицията и съобщили за силна миризма , която се носи от апартамента. Полицаи пристигнали и открили младият мъж в дома му, а трупът на 59-годишната му майка в една от стаите на жилището. Трупът бил увит в найлони и одеяла, а по тялото ѝ имало множество наранявания. Часове по-късно синът, който е психично болен е признал, че преди дни е убил жената в дома им, но изчаквал да вземе пенсията ѝ. И двамата са освидетелствани и взимат пенсия по болест.

68-годишната Веска Хаджиева, която е обвинена в убийството на съпруга си – 73-годишният Костадин Хаджиев в село Труд, се изправи днес пред съда. Жената плачеше през цялото време. Тя и защитникът й Орлин Търновалийски отправиха искане към съда селото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. То обаче не бе уважено от магистратите, които се позоваха на законовите изменения, влезли в сила преди четири дни. Припомняме, че според новите промени в НПК съкратеното съдебно следствие отпада в случаите на умишлено убийство. 

Най-важните моменти от живота си разпознаваш, когато вече е твърде късно /Агата Кристи/

 Подобен е и сценария на психотрилъра, с който започна 2019 година. На 13 януари 68-годишната Веска Хаджиева се скарала със съпруга си Костадин. Двамата живеели на различни етажи във фамилната къща от години, тъй като имали сериозни противоречия. Във фаталния ден  Веска попитала на висок глас съпруга си дали знае къде се намират ключовете й, тъй като не можела да си ги намери. Той отговорил, че не ги е виждал и я посъветвал да си ги търси сама. По-късно в къщата пристигнали гости на Костадин, негови съседи и приятели. Няколко часа по-късно те си тръгнали. След това Костадин влязъл във външната баня, за да се изкъпе. Обвиняемата го последвала и попитала отново къде са й ключовете. Между двамата възникнал скандал, при който Костадин грабнал дървен налъм и посегнал да я удари. Жената вдигнала ръката си, за да се предпази.  

В този момент Костадин  изпуснал налъма, който счупил огледалото. Частите от него наранили краката му. Съпрузите били много ядосани. Спорът им прераснал в боричкане, при което двамата паднали на пода в банята. Веска успяла да хване съпруга си за врата с двете ръце, започнала да го стиска силно, докато в един момент той престанал да диша.  С хавлиена кърпа жената забърсала банята, поставила я в найлонова торба и изхвърлила в контейнера за смет, заедно с налъмите. На 14 януари отишла на работа, като не споделила с никога за случилото се. Същия ден приятели на Костадин го  потърсили в дома му и го открили мъртъв в банята. Те подали сигнал в полицията. По делото е изготвена съдебномедицинска експертиза, според която причината за смъртта на Костадин е механична асфикция от притискане на шията. Спрямо Веска взета мярка за неотклонение „задържане под стажа".  

По време на днешното разпоредително заседание защитата поиска изменение на мярката за неотклонение на Веска от задържане под стража в домашен арест. Като мотиви бяха посочени нейното онкологично заболяване, добрите характеристични данни и чистото съдебно минало. Съдът обаче не уважи искането. Търновалийски заяви, че ще поиска и преквалификация на деянието. Според него са налице всички предпоставки, за да бъде то разгледано като убийство при неизбежна самоотбрана. 

Бий ме - обичам те!

 „Съжалявам. Бях пияна и нищо не помня. Много го обичах, живях с него 16 години. Дори не знаех , че е умрял. Една съседка ми каза!”- Това накратко е обяснението на Марияна Пейкова., която намушка с нож в корема любимия си Йордан. Двойката била заедно от 16 години, имали и дете, но заради зависимостта си към алкохола  го дали за осиновяване. Животът на двамата бил като латинодрама – скандали, сбивания и много алкохол. Във фаталната нощ на 24 юни двамата пресушили шише ракия , последвала люта кавга и чупене на бутилки. Марияна наръгала Йордан с нож в корема , след което той изпушил една цигара, двамата си легнали и заспали. Събудила се само Марияна, която си тръгнала без да разбере, че мъжът й е мъртъв.  

В ареста след  причиняване на смърт при пътно – транспортно произшествие попадна  и кипърският бизнесмен Димитракис Пирилис, който прегази с джипа си рома крадец Петър Гаджанов .

Причина за инцидента станала поредната кражба от фермата му от трима роми от съседното село Белозем. На 9 май – само няколко дни преди фаталната нощ с прегазването, същите мъже отвели от фермата на кипъреца други 7 крави. На 11 май те отново влезли да крадат. Димитракис видял как разрушават оградата на фермата му и как двама от тях извеждат от обора вързани две крави. Третият бил подкарал още три крави. Ромите отишли с микробус и с каруца до фермата на Димитракис, за да има как после да превозят добитъка. Фермерът се качил на джипа си с идеята да се приближи до крадците и да ги види кои са. Направил полукръг в нивата и блъснал Петър Гаджанов. 

След ареста на фермера жителите на Гранит, Братя Даскалови, Оризово, Тюркмен, както и съседите на бизнесмена от Болярино излязоха с подписка, в която настояваха да бъде освободен, а на крадците да бъдат наказани. Кипърецът излезе на свобода срещу 10 000 лева гаранция, като се върна отново във фермата си, където продължи да да се грижи за земята и добитъка си в очакване на присъда.

Умният човек държи своите съображения при себе си /Агата Кристи/

С фатален край завършиха две пиянски сбивания, предшествани от скандали. 

В нощта на Хелуин 18-годишният Георги излязъл да се забавлява с приятели.  На тръгване от дискотеката той се сбил с други момчета. Охраната на клуба прекратила саморазправата, но след като младежът и приятелката му отишли на булеварда да си извикат такси, те отново били нападнати. Георги бил блъснат на земята, загубил съзнание и по-късно откаран с линейка в болница. Тринадесет дни по-късно той издъхва без да излезе от комата. Причината за смъртта е тежка черепно- мозъчна травма.

Месец по-късно , в карловското село Бегунци сценарият се повтори. 47-годишният Иван Гунев бе пребит до смърт. Два дни по- късно той издъхна в болницата.  След седмица втора трагедия сполетя  фамилията – по време на работа от сърдечен удар издъхна братовчед му – Иван Гунев/42/.  Служителят на ДАИКС СОТ опитал да предотврати сбиване пред заведение в Капана, когато ми прилошало.

Родени убийци

Непълнолетните  Исмаил Асан/15/ и Митко Асенов/17/ ще започнат сазнателния си живот в затвора, след убийството на 48- годишен мъж в Асеновград. Двамата бяха обвинени в умишлено убийството, придружено от грабеж. Ромите бяха арестувани веднага след убийството в нощта на 26 май. 

В съдебната зала изплуваха ужасяващи подробности за начина, по който е убит мъжа. Първоначално те го ударили в носа, а след това издърпали торбата му, в която имало 3 лева и мобилен телефон. 

От удара обаче мъжът паднал на земята. Носът му бил счупен и започнало да шурти много кръв. Ромите оставили така жертвата си и отишли до близък магазин, от където си закупили алкохол. След малко се върнали на мястото на инцидента и когато видели, че мъжът все още е там в безпомощно състояние по-малкият Исмаил започнал да скача върху главата на 48-годишния мъж, като го убил. Около врата на жертвата има и следи от душене.

Таксиджия, паркирал в близост, става свидетел на бруталната сцена и веднага повикал полицейски екип. Униформените заварили младежите над трупа и веднага ги арестували, като едновременно с това извикали бърза помощ. За съжаление при идването си медиците само констатирали смъртта на асеновградчанина. 

 Старите грехове имат дълги сенки  /Агата Кристи/

През 2019 година бе разкрито и тежко престъпление, станало преди 10 години.  Полицията разкри автора на едно  убийство, което години наред бе обвито в мистерия. На 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколкократно с нож в корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

Подозренията винаги са падали върху наследника Георги Балабанов, който бе известен като любител на луксозния живот и високите скорости. Обществена тайна е, че Балабанов е бил страстен привърженик на нощния живот, жените, хазарта и наркотиците, което изисква огромен финансов ресурс. Именно поради тази причини, според близки до семейството, той е намерил начин скоропостижно да получи наследството на рода. В подкрепа на тази хипотеза бе и фактът, че Балабанов разпродаде цялото семейно имущество след смъртта на майка си и бе във фактически фалит в момента на своята кончина.

Георги Балабанов прави опит да сложи край на живота си през 2011, след като разточителният живот и скъпите му прищевки са стопили всички пари от продажбите на имотите. Няколко месеца по-късно Жоро получава нова възможност с наследство от покойната му баба, но и тези авоари изчезват бързо. Затова смъртта му през 2012 бе спрягана за самоубийство - този път успешно - умишлено катастрофиране с мотора му "Сузуки".

9 години след смъртта на Виолета Балабанова, делото е отворено отново и  като обвиняем е привлечен Здравко Дечкин. Според прокуратурата мъжът е бил нает от Георги Балабанов.  Край на историята. Както казва Агата Кристи – Старите грехове имат дълги сенки.