Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради това, че българските власти без основателна причина са отказали на транссексуален български гражданин да си промени пола. Й. Т. е жена, която е родена през 1970 г.

През юношеските си години тя осъзнава мъжката си сексуална идентичност и започва да води социален живот като мъж с мъжко първо име. От 2008 г. жалбоподателят живее в партньорки отношения с друга жена, която родила през 2010 г. дете с помощта на изкуствено оплождане от донор.

Оттогава Й. Т. и детето му се възприемат взаимно като баща и син. През 2014 г. ищецът е претърпял операция за премахване на млечните жлези и през 2015 г. се е обърнал към районен съд с искане за смяна на първото, бащиното и фамилното си име, като и на своя пол и ЕГН в електронните регистри.

Това са необходимите елементи, преди Й. Т. да се подложи на още една операция, с която да завърши промяната на пола си. Районният съд, а след това и апелативният съд отказват да удовлетворят искането на транссексуалния мъж. Аргументът е, че публичният интерес не допуска подобно разрешение, но без да се уточни какъв точно е публичният интерес в този случай.

Европейският казва, че Й. Т. неоправдано дълго време е бил поставен в "смущаваща ситуация" и изпитвал "уязвимост, унижение и безпокойство". Съдът в Страсбург постанови България да изплати на ищеца 7500 евро за морални вреди и 4150 евро разноски по делото.