"Удари ни коронавирус, който дойде от Китай. Постигнахме голям напредък в борбата с него. Стратегията ни е добра. Научихме много. Разблрахме как да потушим огъня." Това заяви американският президент навръх 4-ти юли. За празника той поздрави американците с реч, а небето над Белия дом бе озарено от пищни фойеверки. Във Вашингтон имаше демонстрации на парашутни скокове, звучаха патриотични песни, но гостите не спазваха особена дистанция, а малцина от тях носеха маски, предава "Гардиън".

"Тествали сме повече от 40 милиона души. Досега 99% от регистрираните случаи са напълно безобидни. Това са резултати, които никоя друга държава не е постигнала, защото другите страни не правят тестове като нас - разчитайки не на бройка, а на качество", коментира Тръмп. Той обаче не уточни как е стигнал до извода, че почти всички случаи са "безобидни". 

Досега в САЩ са регистрирани 2.8 милиона случая, а починалите са 130 000. Страната е най-тежко засегнатата от пандемията в целия свят. 

Президентът отново разкритикува Китай за това, че властите са "заблудили и покрили вируса, като по този начин са му позволили да се разпространи по цял свят".

Гостите бурно аплодираха изявлението му. Досега Белият дом не е уточнил какви конкретни мерки ще предприеме спрямо Китай.

За пореден път Тръмп изрази надеждите си, че ще има лекарство или ваксина за вируса до края на годината.