Електронен регистър на безработните българи ще дава информация на служителите от Агенцията по заетостта. Целта е да се разбере къде се намират те и какви са причините нито да учат, нито да работят. Това предвиждат дебатираните на второ четене от парламента промени в Закона за насърчаване на заетостта, предложени от ГЕРБ-СДС.
 
Регистърът на неактивните лица няма да е публичен и достъп до него ще имат само заинтересованите институции. Данните ще се събират в сътрудничество с НАП, МОН, ГРАО, НСИ, АСП.

Според доклад на Агенция по заетостта 900 000 българи нито работят, нито учат. 170 000 от тях са млади хора или 17 на сто от младежите у нас и по този показател България е на едно от водещите места, гласят мотивите на вносителите.

„Неактивните хора са сериозен резерв на пазара на труда, но понастоящем Агенцията по заетостта достига до малка част от тях поради законови празноти“, пише в мотивите на законопроекта. Според вносителите промените в закона ще дадат възможност агенцията да си взаимодейства активно с институциите по анализиране, издирване и контакт с лицата, които са в трудоспособна възраст, но поради различни фактори не могат да достигнат до услугите на агенцията, за да си намерят работа.