Носенето на маски защитава и това е решение на медици и експерти, а не политици – те само го прилагат. Така коментира вицепремиерът Томислав Дончев темата за връщане на предпазните маски на открито. Според него е нормално и това да запали общественото недоволство.

„Във времена на обществена нестабилност има рискови всякакви. Нито една мярка не е измислена от политиците, те са предложени от лекарите и съответните полицейски лица са имали смелостта да ги приложат. Учените доказват, че носенето на маските помага“, заяви Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия.

Според него трябва да се изчака заповедта на министъра на здравеопазването относно маските, а не да се коментира неговия анонс.

„Ще има нюанси на заповедта, да изчакаме да видим какво са оформили експертите. И дали маските ще се задължително на открито сам там където има струпване на хора или навсякъде. Ако си разхождаш кучето в планината няма смисъл да носиш маска, според мен“, каза той.

Вицепремиерът коментира и карантината на президента Румен Радев.

„Няма как да прикрием полицай към всеки гражданин под карантина и да се следи неговата траектория. Личната отговорност е първият фактор. Това е когато някой си хвърли фаса в парка и 5 минути по-късно се оплаква, че е мръсно. Трябва да носим отговорност за нашите близки. Политическите лица трябва да дават пример“, заяви Дончев.

На въпрос дали това е политическа карантина, Дончев заяви:

„Е, как политическа карантина, това звучи несериозно“