До седмица ще се вземе решение кои мерки да бъдат разпуснати и дали в началото на февруари ще бъдат отворени заведенията у нас. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Според него е рано все още да се вземе такова решени, като ситуацията ще бъде коментирана в началото на другата седмица. На въпрос дали ще отворят заведенията, Дончев отговори:

„Никой не е казал още какво ще се случи в началото на февруари. Всичко е възможно. Решението зависи  от темповете на развитието на заболяване, като на този етап никой не може да се ангажира с прогноза от сега за това как ще се развие пандемията“, коментира Дончев в ефира на Нова телевизия.

Според него мерките трябва да се прилагат умно, тъй като има много примери, в които строгият локдаун не е дал резултат.

„Има държави, които са били с много тежък локдаун, но данните са им високи, защото след толкова категорично затваряне при отваряне може да се постигне негативен резултата“, каза още вицепремиерът.

„Най-добрата помощ е възможността  на хората да упражняват бизнеса си. Пиенето на една бира след работа не е само потребление, а знак за хората, че могат да живеят живота си нормално. За нас е важно и психическото здраве на хората“, заяви още той.

Той коментира и заканата на ресторантьорите да отворят, дори и ако държавата им забрани това през февруари.

„Това е форма на гражданско неподчинение, не искаме да стигнем до там“, каза той.

Дончев коментира и ваксинацията у нас.

„Сравняването на процеса на ваксинация по междинни данни не е коректен. Ваксинацията има ефект, когато е ваксиниран значим процент от населението. Цифрите сега показват един процес, но не показват как ще завърши той. Като финален резултат съм сигурен, че България няма да се справи по-зле от другите държави в Европа. При всички случаи следващите няколко месеца ще бъдат критични в това отношение. Няма забавяне в имунизирането, ние се съобразяваме с темповете на доставката на препаратите“, заяви Дончев.