„Това, което се случва на площада е практика на демокрацията. В такава ситуация политиците трябва повече да се вслушват, отколкото да говорят. Аз се опитвам да чуя всички искания на протестиращите, дори и да си противоречат“. Така коментира протестите последните дни вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия.

Той добави още: „Отнасяме се с респект и внимание към всяко гражданско искане, но това е демокрацията – недоволни винаги ще има“

Вицепремиерът бе категоричен, че правителството няма да подаде оставка. Според него в момента има сблъсък между партиен и държавен интерес. Според първия трябва да се подаде оставка веднага, но вторият не го позволява. Дончев, заяви че сблъсъците между протестиращите не се дължат на симпатизантите на ГЕРБ и за това нямат вина от партията.

„Не мога да разбера как като има арестуван действащ министър това е добре, а когато се проверява съветник на премиера – това е лошо“, каза той.

Според него не трябва да се поставя под общ знаменател правителството и прокуратурата, тъй като те са напълно различни институции.

Дончев коментира и случаите с полицейско насилие по време на протестите в София.

„Болно ми е, когато едни български граждани се налага да се бият с други. Тече проверка в момента, не бива да се раздава телевизионно правосъдие от един клип. Подозирам, че момчето е станало случайна жертва. Трябва да обърнем внимание, че има и бити полицаи, когато един униформен е удрян то не може да вдигне ръце и да каже предавам се“

Според него няма алтернатива на управляващата коалиция и един служебен кабинет няма да доведе до нищо добро.

„Омразата не е кауза. Надявам се тази енергия, която е на площада да се катализира и да се излъчи водач, който да представи конкретни искания. Болно ми е, когато тези искания са разпилени и ние няма как да им отговорим“, каза Дончев.