" С влизането на решението на Конституционния съд, аз ще напусна позицията председател на КЕВР. Аз уважавам решението на съда и ще се съобразя с него. Силно се надявам, че в решението на КС има разпоредби, които да ни подскажат какви са правните последствия. Всички решения на КЕВР за цените на електроенергия, топлоенергия и газ за следващите 12 месеца, ще останат в сила“, това каза Станислав Тодоров по повод днешното решение, с което назначаването му беше обявено за противоконституционно.

Но Тодоров предупреди, че заради решението „КЕВР буквално ще спре работа“.

Той се обърна с молба към партиите в Народното събрание да стартират незабавно процедура за избор на председател на КЕВР, защото по думите му според закона в момента не може да упълномощи друг да изпълнява функциите му.

Тодоров обясни, че всички решения, вземани от КЕВР са били единодушни и ще останат в сила.

КС: Избирането на шеф на КЕВР е противоконституционно

„Тези решения, които засяга всички български граждани с договори за енергетика, топлинна енергия и газ, ще останат валидни. Решенията са взети единодушно от всички хора в КЕВР. В този смисъл моето участие и глас не са били решаващи. Това от своя страна значи, че те са валидни и решенията са в сила за цените в следващите 12 месеца“, посочи Тодоров.

Председателят на КЕВР напомни и какви са промените в цените.

„Когато в света електроенергията се вдигат с големи проценти, КЕВР успя да вдигне цените на тока за следващите 12 месеца само с 3%. По отношение на газа - България не зависи само от един доставчик и от една тръба, предвид новият газопровод в Гърция. Оптимист съм по отношение на доставките на газ. За топлинна енергия прогнозата беше за обезпокояващите 150-300% ръст. Реалното увеличение, което е справедливо да дадем е около 120%. Комисията спря субсидиите на ВЕИ производителите и ги пренасочи, за да може българските граждани да имат допустими цени през зимния сезон“, посочи Тодоров. Няма обаче да може бъде определена цена за природния газ през август.

Председателят посочи, че КЕВР е започнало проверки.

„Изискахме информация от „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, Столичната Топлофикация, която има 330 милиона лева задължения към „Булгаргаз“. Комисията не може да разбере как Столична Топлофикация преследва своите клиенти за всяка сметка, а в същото време не плаща задълженията си. Задълженията за еквивалентни на напълването на 1/3 от газовото хранилище в Чирен, така че общество щеше да има по-голяма сигурност през зимния период“, посочи още Тодоров.

Със заповед на председателя на КЕВР от вчера Комисията влиза на проверка, за да провери защо Топлофикация София не изпълнява задълженията си. 

По думите на Тодоров остава още много реформи за осъществяване, като задаване на единна цена на балансирана енергия, намаляване на цените за бизнеса, сертифициране на затворените газопреносни и енергийни мрежи и успешно завършване на над 1000 дела с над 100 милиона реален материален интерес.

„Всичко това съдът днес спира. Ефективно КЕВР спира буквално работа. В условията на криза, най-разрушителното за една държава е да остане без ръководители на своите институции. България, както и Европа, се намира в най-голямата криза от последните 40 години. Българската държава е напът да остане без действащо правителство, парламент, а от днес и без действащ енергиен регулатор. Необходима е незабавна процедура за избор на председател на КЕВР. В условията на криза КЕВР трябва да може да взима адекватни решения и да управлява непредвидените обстоятелства, които ще се случват тепърва“, посочи още Тодоров.

Той поясни, че председателят на комисията е ръководителят на администрацията, ако няма ръководител или не е легитимно избран, не може да бъде упълномощен никой да изпълнява неговите правомощия.

„Считах, че шансовете това да се случи са много малки, предвид в Конституционния съд бяха внесени 5 становища в противоположна посока от видни конституционалисти“, посочи Тодоров на въпрос дали е изненадат от решението на Конституционния съд.

Обнародването в държавен вестник на решението ще се случи след 15 дни.