"Опитваме се да реанимираме един труп" Така зам. кмета по транспорт Тодор Чонов коментира рамботата по Транспортния проект на Пловдив."Натъкваме се на огромни технически проблеми относно функционирането на тази система. Причината са морално остарелите софтуерни решения, които са интегрирани към онзи момент. Заданията са от 2010 година, а софтуерите остаряват буквално с дни. В оставащата една година от срока за поддържка от испанската фирма "ИНДРА", която спечели проекта,  ние ще положим усилия системата да заработи. Кметът Здравко Димитров изпрати официално писмо чрез испанското посолство до висшия мениджмънт на "ИНДРА", с което ги кани на среща в началото на следващата година. На тази среща нашите намерения са доста крайни - ще поискаме пълно изпълнение на договора, смяна на техническия екип, който е тук в България, защото смятаме , че те не си изпълняват задълженията по договор. Това води до разсрочване на вземане на мерки по устройствата, интегриране в автобусите , бавна доставка на резервни части и сриване на системата" заяви Чонов. 

Той допълни , че усилията на общината са в посока въвеждане на системата в експолатация. "Ако излязат даннни за нарушение и неизпълнение от страна на длъжностни лица , а те вече излизат,  ще сезираме компетентните органи. По отношение на фирмата ще  вземем всички мерки, разписани в договора , за да си търсим правата по съдебен ред. Затова тази среща я очакваме с интерес и нетърпение, защото остава една година до изтичане на договора" предупреди Чонов. Все още няма потвърждение от ръководството на ИНДРА, че ще приемат срещата. 

Зам. кмета по транспорта заяви също, че са поканили  "екип изключителни професионалисти по кибер сигурност и софтуерни решения , държавни консултанти на министерството на транспортна на израел". "Искаме да извършат един бърз одит, преди да вземем окончателно решение"  кометнтира Чонов. 

Общината е предприела и краткосрочни мерки за отпушване на трафика, като е възложила на пътни инжинери да изготвят проекти за дооборудване на големите кръстища. Първите резултати се очакват преди Коледните празници. 

"На основните кръстовища ще направим турбинното движение, като премахнем левия завой, който води до струпване на автомобили и пътни произшествия. Правят се нови циклограми на кръстовищата, всичко трябва да се синхронизира , за да заработи" каза Чонов.