Ако решението на ВАС е в наша полза, бихме могли да направим първа копка на Втория гребен канал през септември. Това съобщи заместник-кметът по Спорт и младежки дейности Георги Титюков по време на пресконференция по-рано днес. Първата копка може да съвпадне със старта на Световното първенство за мъже и жени по академично гребане. Решението на магистратите се очаква във всеки момент. Според изпълнителния директор на БФКК Евелина Петрова, то ще бъде определящо по отношение на бъдещите ни домакинства на големи първенства. 

"Световната тенденция оттук нататък е домакинствата да се дават на държави, в които има втори канал," съобщи Петрова. "Причината е, че когато няма загряващ канал, се образува трафик, който се контролира от съдиите. Докато състезателите загряват, се появява минимална вълна, а тя се отразява на гонките. Надявам се проектът да се осъществи, защото Гребната база в Пловдив е сред топ каналите в света. Това ще ни даде голямо предимство", допълни тя.

Когато кандидатствахме за домакинство през 2020 година, то ни бе отказано, каза Титюков, а мотивът бе именно неналичието на втори канал. Зам.-кметът сподели още, че Общината е започнала реализация на част от проекта, касаеща залесяване и капково напояване на общо 656 декара. Това обаче довело до нова жалба. 

"Би следвало всеки любител на природата да подкрепя подобни акции", сподели Титюков, "Но може би има цели, които не изплуват на повърхността. Всеки има право на мнение и всеки има право да подаде жалба. Важно е процедурите да се спазват и да се случват хубави неща в града."

Припомняме, че проектът бе замразен, след като няколко неправителствени екологични атакуваха екологичната оценка от РИОСВ. Според тях не е законосъобразна, тъй като там е защитена зона. На първа инстанция те загубиха делото, като последва и обжалване във ВАС. Заключителното заседание на висшите магистрати бе на 19 март. 

Самият проект включва 105 декара водно огледало, 650 декара залесяване, 37 островчета, както и загнездяване на редки птици. Позицията на еколозите обаче е, че проектът е направен върху защитени зелени площи, на която територия се предвижда изграждането на дублиращ гребен канал с хотели, водни атракции, спирки на градския транспорт и паркинги.

Вдругиден стартират и гонките на Световното първенство по кану каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години. В него ще се включат над 1200 състезатели от 69 държави. Според организаторите, броят на участниците нараства значително при всяко домакинство на Пловдив. 

България ще бъде представена от 21 лодки, в които ще гребат 30 участника. Най-сериозни очаквания за добро представяне се възлагат на многократния медалист от Световни и Европейски първенства за юноши и участник на Олимпийските игри в Рио де Жанейро Ангел Кодинов, които ще участва на 1000 м едноместно кану при мъжете до 23 години.