За една тъжна и тревожна тенденция в страната предупреждават от многопрофилната болница „Иван Селимински“ в Сливен. Все по-често роднини изоставят свои възрастни близки в лечебни заведения. Проблемът за болниците е, че първо пациенти без нужда от активно лечение заемат легла и второ, че това струва средства, които не се покриват от касата, разказва Нова ТВ.

Той е на 70 години. Настанен е в стая 6 на „Вътрешно отделение“, но още преди седмица трябвало да си е у дома, защото вече е изписан от сливенската болница.

Близките на пациента от стая 6, обаче отказват да го приберат от болницата. Лицето му не показваме по негово желание. "В стая № 6 сутрин му се прави тоалет и изглежда много добре. Дава му се храна, не можем да го изоставим. Това е живо същество", каза Екатерина Димитрова, мед. сестра МБАЛ „Иван Селимински“, Сливен.

"Той почти не говори, много е трудна комуникацията с него. Дали от безсилие, дали от обида, че той е останал на улицата", каза още Светла Генова, социален работник МБАЛ „Иван Селимински“, Сливен.

Историята с попадането на възрастния мъж в болницата започва преди почти месец. "Линейка на „Спешно отделение“ го е довела. Приет е в „Гастро-ентерлогично отделение“, след което е изписан. Посетихме адресите, които ни бяха дадени от полицията, но на нито един не намериме никой и съответно го върнахме обратно тук. Болницата си го отглежда тук, защото няма къде да отиде. Няма къща, децата му са в чужбина и няма кой да го погледне реално. Има и бивша съпруга, с която в момента комуникираме и тя в момента се опитва в някаква степен да помогне", каза още Генова.

Оказва се, че пациентът от стая 6 не е единствен. В списъка „изоставени от роднини“ в сливенската болница заедно с него присъстват още петима за последната година. "На трима от тези пациенти близките им не дойдоха да ги вземат и се наложи да търсим възможности за настаняване в социални домове. За щастие, успяхме тези трима да ги настаним, защото бяха хора с ампутации, след инсултно заболяване, те имат нужда от грижи. Двама от пациентите нямаха и лични карти, за сметка на болницата бяха направени и лични карти.", заяви д-р Васислав Петров, директор МБАЛ „Иван Селимински“, Сливен.

Най-фрапиращият случай - 81-годишна жена остава четири месеца в болницата. Благодарение на усилията на лекари и социални работници, сега жената е настанена в социален дом в Кюстендил. Престоят й обаче е струвал 12 хиляди лева на болничното заведение. 

До момента в България няма нормативен механизъм за подобни ситуации. На практика никой не може да задължи семейството и роднините да приберат от болницата свой излекуван вече близък. Дотогава съдбата на пациент № 6 в сливенската болница и други като него в страната остава на волята и съвестта на децата им.