Следим ситуацията и ще реагираме при всеки случай. Вече сме много по-подготвени. Това заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Случаите на заразени ученици и учители не са масови, те са 0,001% от общия брой ученици или един на 10 000. Не предвиждаме да има цялостно спиране на образователната система, затова и при всеки случай се минава на дистанционно обучение. Към момента няма условия за това“, увери тя. Михайлова коментира и темата с носенето на маски в училище.

„По-важно е да се осигурят всички условия за безопасност в училище. Отговорността е споделена между учители, родители, ученици и цялото общество. Носенето на маски е елемент, чрез който да предпазваш не само себе си, но и околните“, подчерта тя.

По отношение на нарастващите случаи на COVID-19 в училищата, Михайлова заяви: "Тестването е една моментна картина. Тя може да покаже при кои учители няма симптоми и положителни резултати. В есенния сезон ще се увеличат случаите на заболели", посочи зам.-министърът.

"Към момента има желаещи студенти, които да влязат по заместване в клас", стана ясно от думите ѝ. „Заплатите на учителите ще бъдат повишени от 1-ви януари. Това е много важен фактор за привличане и задържане на кадрите в системата. Младите учители ще освежат системата“, каза още тя.