Трети случай на свинска чума е регистриран вчера край Благоевград. Това съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие Дамян Дамянов в интервю за Агенция "Фокус".  

"В неделя на границата на Национален парк „Пирин“ е открит труп на умряла дива свиня, който е дал положителен резултат за заболяването. По-късно днес очакваме заповед на Агенцията по безопасност на храните и на Агенцията по горите, за да видим какъв периметър и кои райони обхваща той", обясни Дамянов.

Резултатите от изследванията в референтна лаборатория са потвърдили случая. Във връзка с втория регистриран случай, установен на територията на Държавно горско стопанство „Сандански“ има обособена инфектирана зона, която обхваща територията на 4 ловно-стопански района, обясни още Дамяном. 

Той отправи призив към гражданите да спазват мерките за биосигурност. Те включват дезинфекция на обувки, изпиране на дрехи, дезинфекция на автомобили, да не се разхвърлят хранителни отпадъци.

Това са елементарни неща, които трябва да се спазват, за да не помагаме на заболяването да се разпространява, заключи шефът на предприятието.