Лекари и учени от няколко държави отправиха предупреждения за опасност от втора вълна на коронавируса. Въпреки че много държави успяха да овладеят ситуацията, през последните седмици на места се наблюдава повишаване на броя на новозаболели. Страните, както в Европа, така и по света, приемат и обсъждат планове за нови мерки, а на места те вече са факт. 

По-рано днес Европейският съюз обяви, че затваря границите си със Сърбия и Черна гора. Официалното решение предстои да бъде публикувано. То идва, след като за последното денонощие в Сърбия бяха регистрирани 334 нови случая на коронавирус и 5 жертви. 

Експертите във Великобритания се опасяват, че евентуална втора вълна може да претовари здравната система. В страната се въвеждат нови мерки - от 24 юли ще бъде задължително да се носят маски или други средства за покриване на лицето в магазините в Англия. Мярката бе въведена в Шотландия, както и други европейски държави, като Испания, Италия и Германия.

Защитни средства се препоръчват и в останалите закрити пространства, но не са задължителни. Персоналът ще може да отказва достъп до магазините на хора, които не спазват новите разпоредби, освен ако нямат уважителна причина за това. Глобата е в размер 100 паунда. 

Англичани, живеещи в близост до границата с Шотландия, пък се опасяват, че тя може да бъде затворена с цел ограничаване на разпространението на Covid-19. Проблемът излезе на дневен ред, след като смъртните случаи в Шотландия станаха повече от тези в Англия.

Днес френският президент Емануел Макрон също обяви, че маските стават задължителни на всички закрити обществени места в страната. Заповедта влиза в сила на 1-ви август.

Междувременно испанското правителство подготвя план за реакция в случай на повишаване на броя на заболелите. Целта е да се избегне сценарият от месец март, когато страната стана една от най-силно засегнатите в света. Периодично ще се изготвя анализ на ситуацията. Регионалните власти трябва да осигурят достатъчно защитни облекла за 8 седмици напред. 

Каталунските власти ще издадат указ, който да послужи като правно основание за поставянето в домашна изолация на 160 000 души. Те са жители на Ллейда и седем други общини, където се наблюдава скок в новите случаи. Новината идва, след като съдът отмени решението, изтъквайки, че местните власти нямат правомощията да налагат карантина.

В няколко области се връщат и органиченията за струпване на хора, като събиранията ще бъдат ограничени до 10 души. Ще се въведе и лимит на броя на посетители, които могат да бъдат допукани наведнъж в магазини, басейни, барове и ресторанти. 

Местните власти в повечето региони започват да задължават хората да носят маски на закрити обществени места. Изключение са места като ресторанти, барове, плажове, басейни, както и фитнес зали. Ще се съблюдава и спазването на дистанция от метър и половина между хората. 

Ситуацията се усложнява в няколко държави от други континенти. Американският щат Калифорния върна ограниченията срещу заразата, след като отбеляза скок на новозаболелите. Въпреки че най-многолюдният щат в Америка бе даван за пример за справяне с пандемията, губернаторът вече е наредил затварянето на всички  ресторанти, барове, увеселителни паркове, зоологически градини и музеи.

Междувременно в Хонконг бяха въведени правила за социално дистанциране, включително някои "по-строги от тези преди", според властите. 

Ето къде още се въвеждат нови ограничения срещу заразата: 

Африка: В мароканския град Танжер бе наложена карантина в понеделник. Строги мерки са въведени и в региона Аналаманга в Мадагаскар. Южна Африка пък въведе вечерен час. 

Латинска Америка: Вчера властите обявиха, че въвеждат двуседмична карантина в района на колумбийската столица Богота, която е епицентър на епидемията. 

Австралия: Жителите на втория по големина град Мелбърн бяха инструктирани да останат по домовете си за шест седмици. Населението на града наброява 5 милиона души. Междувременно шатът Виктория затвори границите си с Нов Южен Уелс и Южна Австралия

Азия: Очаква се във филипинската столица Манила да бъде въведена двуседмичка карантина. Узбекистан върна мерките срещу разпространението на коронавируса преди четири дни, като се очаква ограниченията да продължат до 1 август. 

В страните от Близкият изток също бяха въведени редица ограничителни мерки, след като броят на заразените отново тръгна нагоре. Иранската столица Техеран върна домашната изолация за жителите си за период от 7 дни.