Над 25 на сто от катастрофите в България стават заради техническа неизправност на автомобилите, а около 90% от колите в автоборсите са претърпели инциденти. Заключението е на експертите от Института за пътна безопасност и Карстори, платформа, създадена от български екип, за да отговори на огромните проблеми, съпътстващи пазара на употребявани автомобили. 

На дискусия по темата "Некоректните търговски практики на пазара за продажби на употребявани автомобили" експертите анализираха проблемите, свързани с неефективната процедура при покупко-продажба на употребявани автомобили у нас. 

Масово от Италия се внасят автомобили с повредени двигатели, претърпели удари, които в последствие, преди продажба, се привеждат в търговски вид. Около 80-90 на сто от колите в Горубляне и други подобни автоборси са претърпели катастрофи. Всяка трета кола е с манипулиран километраж, но "постегнати, напудрени", се предлагат на клиентите, които в по-голямата си част поради некомпетентност стават лесна мишена за злоупотреби, пише Dir.bg. 

Много скрити дефекти на тези автомобили не се обявяват и купувачите са в неведение. Честа практика е фалшифицирането на сервизни книжки, скриват се проблеми с въздушните възглавници, АВС системата, колите са с изкривена геометрия. За съжаление от страна на държавата няма решителност за решаване на проблема, липсва регулация, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. 

Въпросът за автомобилите втора ръка е много сериозен. Това, което в момента пазарът предлага, е в състояние, което сериозно застрашава безопасността на движението, посочи Димитър Ганев, бивш ръководител на ИА "Автомобилна администрация". 

По думите му липсата на регулация от страна на държавата именно води до непрозрачни взаимоотношения продавач-купувач. 

От Карстори са разработили система за установяване на техническото състояние на колите втора употреба. Организацията е отговорът на порочната практика за внос на употребявани автомобили със съмнително техническо състояние, които се предлагат на пазара като "перфектни" - т. нар. модел "Горубляне", посочи основателят на системата - Явор Иванов. 

Купувачите стават жертва на измами, поради некомпетентност, а това до голяма степен застрашава тяхната безопасност, коментира той. Това, което организацията предлага, е сертифицираните продавачи да качват на сървър данните за автомобила и те да бъдат прозрачни и без ограничения на време, място и начин на достъп с гарантирана достоверност. За да получат сертификат "Карстори", продавачите на коли втора употреба могат да минат на технически преглед в някой от 15-те автосервиза на територията на цялата страна, оторизирани за целта. Така всеки купувач ще може да получи гарантирана достоверна информация за техническото състояние на харесания от тях автомобил. 

Тази информация е разделена на две части - обобщена и детайлна. Карстори покрива около 40 процента от марките на пазара, каза още Явор Иванов. Цената за проверка на един автомобил се формира от съответните сервизи, уточни той. 

Според проучване на Европейската комисия, свързано с пазара на употребявани коли в ЕС - 41 на сто от анкетираните споделят, че са имали проблеми до една година от покупката, 40 на сто са възникнали до месец след това и 25 на сто са се оплакали от нечестни търговски практики, обявиха още от Института за пътна безопасност.