Безпрецедентно назначение бе направено във ВМЗ – Сопот, няколко дни след оставката на правителството, научи TrafficNews.bg. В петък е била направена промяна, която преструктурира цялото ръководство на предприятието. На практика в момента Вазовските машиностроителни заводи имат двама изпълнителни директори. Освен инж. Иван Гецов, с това звание се кичи и Атанас Трифонов, който е местен лидер на организацията на ГЕРБ в Сопот. Той е работил и преди във ВМЗ като производствен директор, но е бил освободен след идването на Божидар Лукарски като министър на икономиката.

Не се знае как Гецов и Трифонов ще съвместяват една и съща длъжност, но е възможно на следващия Борд на директорите функциите им да бъдат разделени.

Доста интересни са и рокадите в самия Борд на директорите. Досега той бе съставен от трима души –  Иван Гецов като изпълнителен директор, както и Владислав Тоцев и Любомир Джапаров, които са свързвани с Реформаторския блок.  Двамата обаче са били освободени от държавното предприятие.

Новият директорски борд е увеличен от трима на петима членове. Двамата директори влизат в него по право, а на другите три места ще седнат адвокати, назначени от държавата. Новите членове на Борда на директорите са Атанас Богданов, Николай Бунов и Георги Николов. Първият от юристите е известен в пловдивската адвокатска колегия, докато другите двама са изпратени от София.

На практика този триумвират ще може да взима и самостоятелно решения в предприятието. То е едно най-печелившите в страната, като само за първото 6-месечие оборотът се е увеличил с 350 %, а печалбата за миналата година е била 72 милиона лева.

Благовест Андонов,  TrafficNews.bg