24 часа след експлозиите във ВМЗ-Сопот, страхът от липсата на работа и пари обхвана работниците.
„Много голямо напрежение – хората се притесняват за работните си места, знаете, че всичко беше готово и хората само да влязат и да започнат да работят”, заяви пред TrafficNews.bg синдикалният лидер в завода Димитър Атанасов.

В първия ден след експлозиите в Иганово работниците в оръжейния завод не се притесняват толкова за живота си, колкото от това дали ще получават редовно заплатите си, защото в момента част от производството е спряно.

„Всичко е толкова объркано. В момента, в който започнеш да работиш и се получават спънки”, коментира един от работниците.
Синдикатите в завода твърдят, че причината за новите взривове е саботаж, защото производството е трябвало да започне отново в рамките на тази седмица.

„Не знам какво стана, но има много въпросителни. Хората се питат – в 19,10 стана миналия път по време на смяна на охраната, сега в 7,10 – пак по време на смяна на охраната.”, заяви още Атанасов.

В момента част от работниците са пуснати в отпуск, другите работят на площадката в Сопот.

„И заплати и поръчки има, но ни трябва време да наваксаме пропуснатото като производство”, коментира пред журналисти директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев.

Държавата в момента обмисля екшън план, с който заводът да продължи да се издържа самостоятелно, без да е необходима финансова помощ.

„Трябва да бъдат набелязани мерки, след приключването на следствените действия, да заработи по най-бързия начин и това производство в този цех 835 да бъде преориентирано в други цехове, където може да бъде произвеждано”, заяви на място заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

Евакуираните след взривовете 70 човека от селата в района, вече са се върнали по домовете си.

TrafficNews.bg