Жители на столичния квартал „Овча Купел” вече търсят противогази заради незаконно сметище. Зелените площи край ремонтирания наскоро булевард "Президент Линкълн" вече са покрити с растящи купчини боклуци. 

"Все едно като с магнит зеленото привлича отпадъците, направо си имаме цветни картини в модернистичен стил, ама трябва да минаваш край тях със запушен нос", оплакаха се пред TrafficNews жители на най-близките блокове.  

Преди да стане белята със сметището, дестинацията е била предпочитана за разходки от живеещите в района заради зеленината и спокойствието, което предлага.

В непосредствена близост до бунището се намират и два хранителни магазина от големи вериги и малко ресторантче. 

Малко по малко поляната започнала да се превръща в голямо сметище, там започнали да хвърлят от ненужни дрехи и пластмасови чаши до цели брони на автомобили, стари гуми, дивани, чували  и каквото ли още не.

„Гледката става все по-кошмарна с всеки изминал ден,а боклуците се трупат с месеци. Идва зима и цялата тази мизерия ще се покрие със сняг, но няма да я виждаме само за малко. Напролет всичко ще излезе на бял свят отново", коментират възмутени жители на района. Според тях основната вина за зловещата гледка е на роми тарикати, които срещу дребни пари предлагат да изчистят мазета и гаражи, но после хвърлят изнесените боклуци на незаконното сметище. 

Екип на TrafficNews направи опит да се свърже с райнното кметство в "Овча Купел," но на посочените телефони не отговори никой, вероятно заради предизборната кампания. 

От РИОСВ – София и от контактния център на Столична община пък ни препратиха към Столичния инспекторат.

След като екипът ни депозира сигнал, от инспектората ни обещаха да се заемат веднага със случая и да изпратят човек да провери. 

В отговор получихме информация, че сметището се намира на територията на частен имот и единственото нещо, което могат да направят е да изпратят уведомително писмо на собственика на парцела.

Грозната гледка от "Овча купел" не е прецедент. Пластмасови бутилки, найлонови торбички, кенчета от бира, хартии и опаковки ежедневно биват изхвърляни на незаконни сметища, които никнат в почти всички квартали.

Екипът на TrafficNews апелира към всички читатели да изхвърлят боклуците си на определени за това места.