Застрояване, сеч, паркиране и асфалтиране. Това са четирите неща в новия Подробен устройствен план на Борисовата градина, които се посрещат на нож от столичани. Разбраха го всички, които участваха в проточилото се близо 4 часа публично обсъждане на изготвения от екипа на арх. Атанас Ковачев ПУП, което напълни една от залите на УАСГ в сряда вечер. 

Страстите бяха подгряти от циркулиращи в социалните мрежи карти с отбелязани в червено зони в най-големия столичен парк, където се планирали нови строежи.

След като архитект Ковачев представи своята визия за развитието на Борисовата градина, пред 3-те микрофона в залата се наредиха опашки от граждани, които искаха да зададат въпрос към проектантите или да направят свое предложение.

Както се очакваше най-притеснени и най-агресивни софиянци са по въпроса за евентуално застрояване в парка. Както TrafficNews вече разказа, устройственият план на Ковачев си е спечелил определението за „най-консервативен”. В него обаче често се споменава думата „възстановяване” и то на „архитектурни обеми”, което само по себе сиза хората звучи като строителство.

Планът за Борисовата градина в София запали нови споровеДали изготвеният „консервативен” проект не оставя вратички за застрояване, питат граждани. Министър Кралев пък вече плаши със съд заради стадионите

Внимателен прочит на представения ПУП предлага няколко реални възможности за строеж, за които се чуха и най-много въпроси.

Кои са те:

Музей "Зелена София"

Предвиденият от ПУП музей „Зелена София” трябва да се намира на мястото на автокъщата „Капитолия”, чиито сгради, оказва се, са частни, но построени върху общинска земя. Как се е случило това, никой не се нае да поясни. Сигурно е, че има заповед на главния архитект Здравко Здравков за премахването на „Капитолия” от територията на парка, която обаче собствениците активно обжалват. Делото се гледа на втора инстанция и скоро се очаква съдът да се произнесе.

Музеят на София според ПУП може да е с кота корниз 10 метра или 3 етажа. Според арх. Ковачев е по-добре на мястото на три сгради на Капитолия да има една за музей и за парковата администрация, но в плана е ясно разписано какво се допуска: Сградата е с параметри по ПУП и максимална застроена площ 540 кв.м.

Под сегашния автопарк пък е предвиден подземен паркинг. Той също породи негодувание сред софиянци, според които това ще съсипе коренната система на съществуващата растителност. Ковачев твърди, че за нея няма да има проблем с метър и половина почвен слой.

"На кого са нужни общо 1200 нови паркоместа в Борисовата градина?", попитаха обаче недоволни граждани.  Напомняме, че според ПУП са предвидени да бъдат разкрити няколко паркинга:

420 коли под „Капитолия” или бъдещия музей "Зелена София"

104 коли в сервитута на старата трамвайна линия между Телевизионната кула и Руското посолство срещу тенис кортовете.

При старата гара „Пионер“ с подходи от ул.“Никола Габровски“ е предложен подземен паркинг за 340 л.коли за обслужване на зоната и бъдещото „атракционно“ влакче. Има и наземен такъв за 40 леки коли, с подход от бул.“Симеоновско шосе“.

Климатично училище

Реконструкция на три сгради, където е било някога Климатичното училище, също присъства в новия ПУП. В него деца с дихателни заболявания са можели да играят и да се учат на чист въздух. Интересно е, че планът позволява реконструкция по архивни данни, но при отсъствието на такива – „създаване на нова паркова композиция в стила на останалата част в прилежащата територия обекта”. За какво биха се ползвали тези постройки не е ясно според плана, но пък пише, че ще бъдат оградени с „ажурна ограда”.

Теренът, на който би могло да се появи училището е изключителна държавна собственост. То обаче едва ли ще види бял свят, тъй като наскоро кметът Йорданка Фандъкова заяви категорично пред медии, че не вижда смисъл от него. Арх. Ковачев пък изглежда е готов да се съобрази с всичките особени мнения на кмета.

Изглежда, че той ще се съобрази и с нежеланието й конната база да бъде преместена в Ловния парк, както и стадион „Юнак” да се превърне отново в стадион.  Фандъкова предлага „Юнак” да си остане зимна пързалка. А арх. Ковачев ще трябва да прераби „сериозно” плана си, както сам се изрази, заради конната база.

Летният театър

Възстановяването на Летния театър също  присъства в плана на екипа на арх. Атанас Ковачев. Теренът обаче е частна собственост.

От което следва, че възстановяването на театъра остава с пожелателен характер. При отварянето му, се предвижда той да бъде със свободен достъп, освен при събития. Иначе ограден с "ажурна ограда", разбира се. 

Лятната къпалня "Мария Луиза"

Любимото място за летен отдих на поколения софиянци продължава да се превръща в руина. През 2002 г. общинското дружество "Софийски имоти" апортира общинския имот в съдружие с представители на групировката ВИС 2. Така уникалното съоръжение на практика е подарено без в градската хазна да влезе и стотинка. В момента 52% от къпалнята е притежание на частната компания "Парк Мария Луиза", а общината държи 42 на сто.

Настоящите собственици на къпалнята вече обявиха, че имат готов проект за възстановяване на "Мария Луиза" и са готови да го съобрадят с новия ПУП. Дали това обаче ще се случи скоро засега не е ясно. Активисти от „Спаси София” призоваха къпалнята и Летният театър да бъдат върнати на държавата, но без да са наясно как това може да стане. 

 

 Гара Пионер ще става спортен център

Към момента Гара Пионер представлява складове за строителни материали и изоставени жп релси. Собствеността на това парче терен  е държавна, но е предназначена за увеселителни съоръжения. Такъв бе и парцелът, на който се построи „София ленд”, който сега нито работи, нито се руши, нито има изгледи да „потръгне” на някъде, защото няма инвестиционен интерес по думите на архитект Здравко Здравков.

Граждани се опасяват, че Гара Пионер ще последва примера на „Софияленд”, тъй като там архитект Ковачев предвижда спортен и културен комплекс : „изграждане на съоръжения за екстремни спортове и детски комплекс с площадки за игра от различни възрастови групи”, както и атракционно влакче, игрище и съблекални.

На въпрос как ще гарантират, че няма да се повтори съдбата на "Софияленд", от екипа на арх. Ковачев отговориха, че гарата е включена в един от трите големи урегулирани позелени имота (УПИ), което ще позволи на Общината повече контрол върху инвестиционните намерения.  

Спорът за стадион „Българска армия” си остава на дневен ред

По въпроса за бъдещето на стадиона на футболния клуб ЦСКА първи взе думата адвокатът на "армейците" Тихомир Трендафилов. Той отново постави искането на притежавания от бизнесмена Гриша Ганчев клуб, подкрепено и от  Министерството на спорта, на мястото на „Българска армия” да се появи чисто нов стадион, който да отговаря на изискванията на УЕФА.

По думите му може да има чисто нов стадион в „чашата” на сегашния. Да не се увеличава обемът на стадионите обаче е категорично разписано в ПУП-а на Ковачев. Реален проект за бъдещия стадион на ЦСКА засега не е подаван към арх. Ковачев или Направление „Архитектура и градоустройство”(НАГ) на общината. Освен визуализация трябва да им проектиран подход и обслужване, допълни Ковачев по въпрос, който вече сблъска столичния кмет Йорданка Фандъкова и спортният министър Красен Кралев.

 

Общественото обсъждане изобилстваше от всевъзможни предложения, някои от които нямаха нищо общо с предложения ПУП. 

Граждани настояха чакълът по алеите да не бъде тъмен, а светъл, защото с него ставало мрачно. Смях в залата, но и ръкопляскане предизвика предложението Борисовата градина да обхваща цялата територия от храм-паметника „Св. Александър Невски” до Околовръстното. Друга екстравагантна идея беше за пускане на трамвай до зоопарка, използвайки съществуващи релси и тяхното удължаване, както и разкриване на нова трамвайна спирка до Летния театър.

Цялото обществено обсъждане беше прилежно протоколирано и постъпилите предложения ще бъдат разгледани, увериха от общинската управа. До 21 юни могат да постъпват още писмени предложения. Следващото обществено обсъждане е насрочено за 26 юни.