Служебният премиер Стефан Янев провежда среща с представители на туристическия бранш. На нея ще бъде обсъдено разпределението на парите от бюджета, които са предвидени за сектора във връзка с последиците от COVID пандемията.

"Туризмът е важна част от нашата икономика. Стремежът ни е да проявим нашата грижа и да намерим общ език по отношение на това, което предстои", заяви премиерът Янев в началото на срещата. 

По думите му основната цел е да се намери баланс между прилагането на мерките за опазване на здравено на гражданите с оглед на предстоящия зимен сезон. 

Част от представителите в туристическия бранш заявиха, че не са съгласни с предложението на министъра на туризма Стела Балтова средствата да бъдат разпределени пропорционално на всички фирми. В същото време собствениците на ресторанти не настояват за държавни помощи, а да работят без ограничения за вечерен час и капацитет. 

Според Димитър Балтов, зам.-председател „Обединение за туризма", 60 млн. лв. за помощи звучат много, но фирмите са десетки хиляди и парите няма да свършат никаква работа.

Според него никъде не са публикувани причините за неодобрение на 30-те фирмите, кандидатствали за помощ, а заповедта се бави неоправдано. Той заявява, че са останали 5 млн. средства от програмата за подпомагане.

Определя като подигравка забавянето на средствата. 

"Бяха ни обещани безплатни антигенни тестове за туристи, които се връщат в България, 2 месеца се протака, програмата тръгна само за 9 дни и казаха, че сега ни трябват за учениците, това е абсолютна гавра