Министър-председателят Стефан Янев посети Пирдоп по случай празника на града.

"Радвам се, че местната власт и гражданите на Пирдоп се стремят да решават по позитивен начин социалните и икономическите проблеми, така че да превърнат града в по-добро място за живеене", заяви премиерът. 

Той посочи, че отбелязването на днешния празник е израз на уважение не само към миналото, но и към бъдещето. 

"Мястото, на което се намираме - Еленската базилика, е връзката между традициите и надеждата за една по-добра България утре. Това ни събира и ни прави истински българи", подчерта в словото си министър-председателят.

На празника на Деня на Пирдоп присъстваха още Негово високо преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, заместник-министърът на културата Пламен Славов и областният управител на Софийска област Радослав Стойчев. Д-р Пламен Стоянов, лекар в общинската болница в града, получи званието „Почетен гражданин на град Пирдоп“ за активна гражданска позиция и за принос към общественото благо.

След официалната част премиерът Стефан Янев разгледа Еленската базилика - един от символите на града - раннохристиянски архитектурен и археологически паметник, включен в програмата за защитени обекти на ЮНЕСКО.