Не мога еднолично да наредя едно дърво да бъде премахнато. За целта има сформирана комисия, в която участват и експерти от ОП "Градини и паркове". Тяхното задължение е да преценят състоянието на дърветата и да разпоредят какви мерки трябва да бъдат предприети. Това коментира пред репортер на Plovdivnow.bg кметът на район "Северен" Ральо Ралев по повод сигнал от жителите на улица "Малко Търново".

Хората от квартала споделят, че стар и прогнил кестен ежедневно създава пречки за автомобили и пешеходци. Според тях дървото, намиращо се на ъгъла между улиците "Малко Търново" и "Поп Златан", заплашва да рухне всеки момент. Коренът му отдавна е унищожил тротоарната настилка. За възрастни хора и майки с колички е невъзможно да използват тротоара, а за автомобилите - да се разминат в малкото кръстовище. 

Заради препятствието линейките и тежкотоварните автомобили също отказват да се придвижат до адресите на жителите. 

Жителите на улицата са сформирали инициативен комитет и подали сигнал до местната администрация. След като експертите извършили оглед на мястото обаче, било разпоредено дървото да бъде подкастрено, а един от клоните - отстранен. Живущите на улицата обаче са категорични, че тези действия не са достатъчни.

"Обичам дървета и съм против изсичането им, било то в градска среда, или извън нея. Но в случая това се налага. В двора на училището играят деца, а утре дървото може да се стовари върху тях. Тук има и възрастни хора. Наскоро се наложи да се извика екип на Спешна помощ, но заради дървото той отказа да дойде на адреса и помоли пациентът да изчака на друга улица. Това е пълно безхаберие!", споделя жителка на квартала. 

Кметът Ралев е категоричен, че за да бъде отстранено едно дърво, е необходимо то да е сериозно увредено.

"Щом от комисията са преценили, че дървото има нужда единствено от подкастряне, значи това са мерките, които ще бъдат взети", заключи той. 

Дърво заплашва да рухне върху пешеходци и автомобили в Пловдив СНИМКИВече два месеца не се предприемат адекватни мерки, сигнализират местни