Зеленоглави патици и големи белочели гъски, поставени като жива примамка за дивите ята, бяха спасени от доброволци на природозащитната организация "Зелени Балкани". Птиците, оставени в студените води на язовир край старозагорското село Хан Аспарухово, са били вързани с вериги за брега. Повечето от тях са били с отрязани криле.

В късните часове на Йордановден спасителният отряд на „Зелени Балкани” влиза във водите на язовира. В присъствието на горски и полиция младежите изваждат от водата 58 птици, пишат от Novini.bg. Животните са били в окаяно състояние. След като са прегледани от ветеринар, те са настанени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Ловът с жива примамка е незаконен, но се практикува често от бракониерите у нас, особено през зимните месеци, заяви пред Дарик управителят на Спасителният център Ивайло Клисуров. По думите му този начин на лов се използва масово и никой не го контролира.

Засега птиците ще останат в центъра, а по-късно съвместно с Регионалната инспекция за опазване на околната среда ще бъде решено къде да бъдат пренасочени животните.

Снимка: greenbalkans.org