Бюджетът на София представлява отражение на управленската програма на ГЕРБ, а тя е по-усилена работа в кварталите, повече средства за по-чист въздух и административната реформа и дигитализацията. Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя направи и разчети. Специални инвестиции ще бъдат вложени в градския транспорт - за метро, довеждащ транспорт и нови екоавтобуси.

"С пускането на новата линия на метрото София има намерение да се пуснат малки електрически автобуси в кварталите, довеждащи до метрото, които да не замърсяват въздуха. И това е една от мерките за по-чист въздух", обясни Фандъкова.

Тя съобщи и кои заплати в общинската сфера ще бъдат увеличени.

"Освен инвестициите, ще се увеличат заплатите на определени професии, за които има отговорност общината. Ще има увеличение на заплатите на медицинските сестри в детските ясли и училищните кабинети. Залагат се и средства за увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт", каза столичният кмет.

Фандъкова коментира и увеличаването на данъците за по-стари и замърсяващи автомобили, като обясни къде ще се насочат средствата от това увеличение.

"Около 18 млн. лв. ще се пренасочат в транспорта и парковете. 10 млн.лв. ще се предоставят на районните кметове за ремонт на улици и паркове", каза кметът.

"Справедливо е, който замърсява повече, да плаща повече. Това е малка стъпка, няма да изчистим въздуха на София, но е знак, че посоката е такава", категорична бе Фандъкова.

Кметът коментира, че са спекулации, че София може да остане без вода и технически няма как да помогне за безводието в Перник.

И в тази връзка по темата за концесията на Столична община със "Софийска вода" - тя изтича 2025 г. и няма да бъде подновена. Следващата година започват дискусии с експерти по какъв начин ще се подготви управлението на този важен сектор.

"Категорично е моето становище по този въпрос", каза Фандъкова.

Столичният кмет се спря и на темата със скандалния небостъргач "Златен век" в кв. "Лозенец". "Тази сграда няма място там, вече законово как ще се реши, не мога да коментирам", коментира тя.