Край на камионите в Шекер махала. Движението на тежкотоварните автомобили ще се преустановява по улица „Дилянка”. Това решение бе взето на Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението.

Припомняме, че ромите въстанаха срещу трафика. Ежедневно и дори ежечасно, тежкотоварни камиони минават по улица „Дилянка”, която се ползва за връзка между булевард „България” и Голямоконарско шосе. Хората бяха готови да блокират улиците в махалата и да се стигне до гражданско неподчинение.

Протести в Шекера! Жителите готвят блокади на булеварди – камиони рушат къщите и улиците имМестните са категорични, че ако не бъдат чути исканията им, ще излязат на протест

По думите им от години са подложени на тормоз от ТИР-ве, които фучат по отсечката. Те дори са притеснени за домовете си. По думите им къщите са нацепени от вибрациите, парчета мазилка пада от трусовете и дори керемиди падат по дворовете.

Казусът бе отнесен до ОП „Организация и контрол на транспорта“. Още тогава директорът на общинското предприятие пое ангажимента да внесе въпроса до Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението.

В крайна сметка предложението за спиране движението на камиони по улица „Дилянка” бе прието на експертния съвет.  Той ще бъде отнесено до Общински съвет, където ще се гласува за окончателното му приемане.

На съвета бяха представен още редица предложения. Ограничаване на 30 км/ч на ул. „Поручик Въльо Стефанов“, преместване на пешеходна пътека на ул. „Елин Пелин“ в район „Западен“ и забрана за паркиране на участък от ул. „Никола Войнов“ в от 8.00 до 18.00 часа са само част от тях.

По време на заседанието беше прието предложение на граждани за окончателно премахване на левия завой на бул. „Санкт Петербург“ към ул. „Недко Каблешков“, като се изгради постоянна разделителна ивица, както и монтиране на пътен знак „Път без изход“ на ул. „Рая“.

Общо 50 броя места за паркиране ще бъдат обособени в зоната около улиците „Найден Геров“ и „Тодор Каблешков“, като се спази изискването за достатъчно ширина, за да може автомобили на Пожарната да преминават безопасно, както и собствениците на подземни паркинги да имат безпрепятствен достъп.

Още за проблемът и за притесненията на хората в Шекер махала, може да видите във ВИДЕОТО: