10 % от хората, които досега можеха да изтеглят кредит за жилище, вече няма да могат да го направят, изчисляват брокери. Това важи за хора с доход по-нисък от средния за страната. Причината - новите правила, с които БНБ затяга практиките на търговските банки да отпускат заеми.

Сред новите условия, които БНБ задължи банките да налагат на своите клиенти, е вноската по кредита да не надхвърля 50% от месечния им доход. Това ще се отрази до каква сума можем да си позволим да купим жилище на изплащане.

Гергана Тенекиджиева, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти, казва, че дълги години съветват клиентите да не използват и теглят кредит, чиято вноска да е повече от 30% от месечния доход. Тя смята, че регулацията не е лоша, пише БТВ. 

Други от важните нови условия са минимум 15% самоучастие, покриване от банката на до 85% от стойността на апартамента, максимален срок по договора за кредит – 30 години.

По данни на агенции 50% от купувачите на жилища в София теглят ипотечни кредити. Нивото на кредитите, които са просрочени или в лошо изпълнение е рекордно ниско, посочват финансисти.

Шефът на БНБ: Новите правила при ипотечните кредити целят да овладеят експанзията