Изтече срокът за доброволно унищожаване на прасетата в Пазарджишко. Именно там хората се обявиха против мярката и се вдигнаха на протест.

След бунта и последвалата среща с премиера Бойко Борисов, кметовете от Област Пазарджик излязоха с декларация в подкрепа на мерките за справяне с чумата по свинете. В село Юнаците над 90% от прасетата вече са унищожени, свинарниците на хората са празни. Въпреки първоначалната съпротива, хората сами умъртвяват животните.

„Започнахме да ги колим, но все още не сме приключили. Времето е горещо и вече цяла седмица ги колим. Сърцето ми се къса като зная, че има и бременни прасета.”, сподели пред TrafficNews.bg свиневъдът Петър Илиев от Юнаците.

“Призоваваме хората да се съобразяват с изискванията, за да могат първо – да си приберат прасетата. И второ – да усвоят тези 300 лева за почистване и след това да не позволим на чумата да влезе в населените места.”, обясни кметът на село Юнаците Стоян Кузев.

Още по темата – вижте във видеото на TrafficNews.bg

  

Очаква се по места инспектори от Агенцията по храните да започнат проверки и да налагат санкции на стопаните, които не са се съобразили със заповедта на земеделското министерство.