Откриват ски сезона днес в Банско. Снежни игри, ски звезди и дори 100 метра суджук са сред изненадите за посетителите на днешния празник.

Любителите на зимните спортове ще могат да се превърнат в ловци на съкровища и в златотърсачи на лифта. Ще имат възможност да получат звезден урок по ски от петкратния носител на световната купа по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели и от най- добрия италиански спускач Кристиян Гедина.

Предстои и  невиждано кулинарно шоу на централния градски площад. С гигантско барбекю. Официалното откриване е насрочено за 18 часа. Заря, музика и промоционални цени на лифт картите обещават организаторите на празника, предаде Нова. 

Дългоочакваният момент за скиорите най-после дойде. По пистите в Пирин вече има сняг и може да кара на воля. И тази зима десетки машини и стотици оръдия за сняг ще подготвят пистите. Туристите вече са в планината от началото на седмицата.

„Грехота е да изпуснеш карта от 1 лев на дете до 7 години да не го доведеш в планината, въпреки че има хора,които пречат за това. Картата в момента за възрастни е 30 лева до 19-ти. И е много изгодно, така че, който иска, да заповяда”, заяви Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата-концесионер.

После, обаче цените на картите ще скочат. С колко точно, засега се пази в тайна. Ясни са обаче цените в хотелите. От 50 до 80 лева за стая в къща за гости. В хотелите с 3 звезди цените са между 70 и 100 лева. 4-звездното обслужване ще струва между 100 и 180 лева, а в най-луксозните хотели цените започват от 220 лева за стая.

„Цените са почти същите като миналата година. Не можем да си позволим да варираме много нагоре, надолу също, Тази година започнаха доста по-рано резервациите. Туристите са всякакви, основно българи, румънци, сърби”, коментира хотелиерът Елена Николова.

И тази година, обаче основният проблем за бранша и за туристите ще си остане опашките пред лифта.