Скулптура „Викът на украинската майка” на Неделчо Костадинов , уж изработена като знак на протест срещу страданието на жените в Украйна, предизвика небивал обществен скандал. Оказа се, че спорната като естетическо внушение и изпълнение творба, е отлежавала  години наред в ателието автора си и в удобен момент се превърна в опит да пиар акция. Преди дни актьорът и режисьор Джеки Стоев оповести, че заедно с автора Неделчо Костадинов ще я поставят срещу Паметника на съветската армия в Княжевската градина в София.

Споровете се прехвърлиха на тема войната в Украйна и отново поляризираха социалните мрежи.  Потребителите се впуснаха да коментират както творбата, така и инициаторите на акцията.  Оказа се, че половинка на Джеки Стоев е пиарката на премиера Кирил Петков Диана Дамянова, а дъщеря на автора на скулптурата Неделчо – е кандидатката за сърцето на Ергена Виктор Стоянов Людмила Костадинова. Тя отпадна снощи от надпреварата.

Ивинела Самуилова, писател:

Будят съчувствие горките проукр. активисти как се налага да обясняват невидимите за очите смисли на скулптурата "Викът на украинската майка". Това, четох, не било просто лице на ужасена украинска майка, а изражение на цивилизационно безсилие пред злото. Не знам защо всички гледат само лицето и се правят, че не забелязват сисите и не знам дали горната метафизична обосновка ще утеши ужасените украинските майки, повечето - хубави млади жени, чийто бюст не виси като печени чушки, но както и да е... Може метафизиката на увисналите сиси да бъде разкрита допълнително. "Изражението на цивилизационно безсилие пред злото" обаче ми даде идея за културен стартъп, с който да замажем положението и да извлечем голяма полза. Идеята е следната: скулптурата (отново) да се преименува на "Викът на цивилизационното безсилие" и да се превърне в атрактивна световна културна дестинация: ПЪРВОТО в света официално място за крещене от цивилизационно безсилие. И бездруго този "Гол демон" (първото име на скулптурата от 2019г.) не предразполага човек към друго, освен да изкрещи. Но представете си, джаст имеджин, как тук се стичат хора от целия цивилизован свят, вкл. елитите на цивилизованите държави, изкрещяват си цивилизационното безсилие, преживяват цивилизационен катарзис и си отиват цивилизационно обновени! И когато в света настъпи невиждана цивилизационна метаноя, България може вече официално да бъде призната за "люлка на цивилизацията"!

Ако това не стане обаче..., според вас народният гений как ще прекръсти скулптурата? Аз залагам на "Среща в пет на "Кикимората".

(Кикимора - (рус.); грозна, стара жена, в митологията - (зъл) домашен дух)

Стоян Иванов, журналист:

Това било "Викът на украинската майка"...

"Художествените качества на творбата" няма да коментирам. Ще спомена само факта, че тя е била замислена и "сътворена" години преди войната със съвършено друга идея и различно послание. Ерго създателят ѝ много грозно и нахално се възползва от страданията и болката на хората в Украйна и нашата съпричастност, за да се пошуми около името му.

Лъжа е, че е замислил скулптурата след началото на войната. Вижте снимките от линковете, те са от профила на самия Неделчо Костадинов. Обърнете внимание на датите. За всеки случай ще направя и скрийншотове на публикацията му от 29 април 2020 г., защото умното скулптор може и да се сети да си изтрие старите публикации и снимки.

И не, това не е "Герника"! Отново не сравнявам художествените качества, но Пикасо рисува "Герника", потресен от чутото и видяното (от снимки и на кинолента) след бомбардировката от 26 април 1937 година на мирното баско селище Герника, което германските съюзници на Франко в Гражданската война сриват със земята.

Кристиан Шкварек, общественик:

От вчера това нещо краси София. Стои и крещи право по софийския университет, една от най-красивите и емблематични сгради в столицата.  Трябваше да бъде скулптура "Украинска майка", а се оказа не просто потресаващо грозна, а и измама. Лъжа. Защото направата й няма нищо общо с войната, а е създадена...преди години.

Просто не са успяли да я продадат с години (защо ли), и сега са намерили удобна възможност да я пробутат като нещо релевантно. Тоест - създателите се възползват от войната, от жертвите и от съпричастността на хората към тях, за да намерят употреба за грозотията, която са направили преди години. И с това, естествено, да си докарат внимание.

А хиляди полезни човечета им се радват само, защото е инсталация "от правилната страна на конфликта". Ако беше от другата щяха да са потресени. Не дай Боже да изпаднеш в беда и градските демократи да са на твоя страна. Съчувствам на всеки, чиято кауза някога е получавала подкрепа от тази болна, но патологично самовлюбена общност.

Цветан Власковски:

Гатанка за напреднали. Кое от тези две Неща е скулптората "Викът на украинската майка" поставен (да плаши децата) в Княжевската градина в София срещу Паметника на съветската армия? Жокер: едното Нещо е холивудски герой, а другото, вероятно е от украинските биолаборатории.