Ислямистът Башар ал Зооби, ръководител на бунтовническата коалиция “Армия на Ярмук”, действаща в Южна Сирия, е получил убежище в България, съобщава ливанският вестник “Сафир”. Информацията се потвърждава от сирийци, живеещи у нас, според които бунтовническият лидер пристигнал в София още през март, представяйки се за член на Сирийската свободна армия. Групировката, която Ал Зооби оглавява, е основната антиправителствена формация в южните части на Сирия и в редиците влизат различни милиции и паравоенни формирования. 

В началото на 2015 г. част от хората на Ал Зооби, по-специално Бригадата на мъчениците от Ярмук, преминаха на страната на терористите от “Ислямска държава”. Самият Башар ал Зооби е родом от района на град Дераа, откъдето тръгнаха антиправителствените бунтове срещу режима на Башар Асад през 2011 г. 

Пристигайки в България уж с цел лечение, Ал Зооби поискал статут на политически бежанец. Вестник “Сафир” не съобщава никакви подробности как се е развил случаят, но според източници, пожелали анонимност, Ал Зооби е останал в страната цели четири месеца.

Още новини четете ТУК