Сигнал за разпръсната отрова в близост до забавачка в пловдивския квартал „Прослав” вдигна накрак родители и общинари. От рано тази сутрин притеснени майки и татковци, собственици на кучета, зам.-кметът на „Западен” Георги Георгиев, екологът на района и служители на ОП „Общинска охрана” обикаляха съседните улици, за да търсят отровата. Притеснението възникна от снимки, които жител на квартала публикува във Фейсбук.

„ВНИМАВАЙТЕ всички собственици на кучета в Прослав - разхвърляна е отрова цаца със сода каустик до детска градина „Боряна”. Моето умря току-що в мъка... и нищо не можеш да направиш”, алармира мъжът. На фотосите се вижда изпържена риба, посипана с бяло вещество, но не става ясно къде точно е била поставена „захранката”. Опитите на наш репортер и на родителите да се свържат с автора на снимките се оказаха неуспешни. И по тази причина часове наред хората обикаляха тротоари и градинки, оглеждайки всеки сантиметър. Но в крайна сметка не откриха нищо притеснително.  

„Нямаме официален сигнал. Просто служители на детската градина ни се обадиха и ние дойдохме да направим проверка”, обясни пред TrafficNews Георги Георгиев. В момента той замества районния кмет Димитър Колев, който е в отпуск. Георгиев посочи, че също се е опитал да се свърже с човека, публикувал снимките, но безуспешно.

„Намерим ли го този, който слага отровата, ще го убием с голи ръце”, заканиха се собственици на домашни кучета, които също обикаляха квартала. Семейство Ирина и Георги Пеневи обясниха, че това не е първият подобен случай в квартала. „Преди време бяха хвърляли отрова до църквата и на малкия център. Има десетки отровени животни. Затова нашето куче го извеждаме задължително с намордник и на каишка, не го пускаме свободно. Страх ни е”, оплака се Ирина Пенева.   

Родители пък се питаха трябва ли да пострада някое дете, за да спрат да хвърлят отрова по улиците.