Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство и смята, че промяната трябва да се приеме. Обвинител №1 обяви позицията си по време на дебатите в парламентарната правна комисия за казуса с бързия съд, който води и до по-леки присъди. 

В момента внесените проекти в парламента за законови промени са четири. БСП, “Обединени патриоти” и “Воля” искат да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Тяхното предложение е  наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

„Трябва да избираме между провеждането на съкратеното съдебно следствие или това, което носи чувството на справедливост. Трябва да предпочетем по-високата ценност - чувството на справедливостта”, каза Цацаров. Той подчерта, че подходът да не се прилага съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства и тежки телесни повреди е радикален, но прокуратурата го подкрепя.

Законопроектът, предложен от ГЕРБ, обаче бе подкрепен от правосъдния министър Данаил Кирилов. “Не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимият да прави признания и да улесни съдебния процес. Никой не може да забрани на подсъдимото лице да си признае. Сега съдът възприема признанието като смекчаващо вината обстоятелство. Няма правна пречка съдебното следствие да бъде съкратено, а накрая съдът да каже, че това не е достатъчно да се намали присъдата на дееца”, впусна се в разсъждения Кирилов.

По-рано днес 15 882 подписа бяха внесени от протестиращи роднини на жертви на тежки престъпления в деловодството на парламента. Те настояват за промени в Наказателния кодекс, с които осъдените за тежки престъпления да не могат да намаляват присъдата си чрез сделка с прокуратурата.

 "Ние сме тук, за да поискаме промяна в закона за доживотните присъди без право на замяна, без право на споразумение и искам от свое име и от името на хората, които са с мен и които ме подкрепят от цяла България и българи в чужбина да се хванем всички партии за ръце, да не се делим на бели, червени, жълти и зелени, а просто да бъдем като майки, бащи, баби и дядовци и да изградим този закон веднъж завинаги. Да няма следващо дете, да няма следващо убийство, да няма следващи убийци, които са на свобода", заяви в парламента Милка Георгиева, която е баба на убитата зверски в село Сотиря Кристин.

Бус тръгва посред нощ от Сотиря с 15 000 подписа за протест пред парламентаДа се сложи край на по-леките присъди за убийци, настояват близки на жертви