Директорът на ОД на МВР - Монтана вече не е на поста си след изнесените вчера от БСП данни за неправомерна намеса на полицията в изборния процес.

"Това е потвърждение, че МВР се използва за оказване на влияние върху изборите в полза на управляващите. От БСП оповестихме подобни действия и на полицията във Видин, Лом и Враца. Очакваме и техните оставки", съобщиха от Позитано 20.

В същото време от пресцентъра на МВР съобщиха, че старши комисар Ивайло Антонов е напуснал системата на МВР по собствено желание. Според тях решението за оставката било лично.

Припомняме, вчера БСП се оплакаха от административен, полицейски и икономически натиск през последните седмици. На пресконференцията заместник-председателя на левицата Кирил Добрев заяви, че във Видин, Враца и Монтана полицейските служители били свикани и им било казано, че ще бъдат разформировани в други населени места, ако ГЕРБ не спечелят изборите.

Нещо повече - докато се лутали в издирването на убиеца от Костенец, полицаи все пак успели да издирят соцръководители и им изготвили предупредителни протоколи за изборите. Монтирана била камера за видеонаблюдение до клуб на БСП в Любимец. Служители на МВР плашели хората във Видин, а в Борован пък забранили поставянето на шатра с предизборна цел на червените.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов пък призова БСП да не намесват МВР в скандали.

„Държа МВР да не се въвлича в такива скандали и проблеми, тъй като още от самото начало сме създали необходимата организация със съответните нормативни документи, включително и срещи с ЦИК и главния прокурор. Ние спазваме стриктно Закона и нашите правомощия“, каза Маринов. Така той коментира по-рано изнесената от зам.-председателя на БСП Кирил Добрев информация, че МВР оказва натиск върху партията през последните 10 дни.