Пловдивският общински съвет ще разгледа предложението  за смяна на ръководството на Онкодиспансера на сесията на 24 ноември, анонсира кметът Иван Тотев. По всичко личи обаче, че досегашният шеф д-р Красимир Вальов ще остане начело на лечебното заведение. Това са решили на заседание съветниците в постоянната комисия по здравеопазване.

Пловдивските старейшини няма да се съобразят с доклада на Агенция „Медицински одит”, в който са описани фрапиращи нарушения в Онкото и с писмото на здравния министър Петър Москов, който се обяви за смяна на ръководството. Той изпрати писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на Общински съвет в града Савина Петкова с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика; промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление; да се въведе постоянен контрол на качеството на работата.

Докладът на Медицински одит вече е изпратен в Главна прокуратура.

В същото време, министърът отне лекарските права на 75-годишния патолог д-р Петко Маслев, след като излезе доклада на Медицинския одит на здравното министерство. Това се случва след разследването на „Господари на ефира”, което показа, че в лечебното заведение са извършвани ненужни операции и са премахвани здрави органи на пациенти.

Това се случва въпреки доклада на медицинският ДАНС, който е открил фрапиращи нарушения в пловдивския онкодиспансер.

В констатациите е записано, че 51% от поставените от патолога диагнози през тази година се разминават с извършените ревизии на изследванията след операциите.

Съвпаденията в диагнозите за 2016 година са само 13%, пише още в констатацията на експертите от Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

При тези данни Прокуратурата трябва да даде отговор на въпроса на колко пациенти са направени ненужни операции. 

Колегите на д-р Маслев са разделени в мнението си за него. Едни го описват като добър специалист, в чиято сфера на работа има дефицит на лекари. Други обаче признават, че се налага да му се доверят на преценката, въпреки разминаването на данните от изследванията при някои от случаите.

Според проверката на здравното министерство, налице е системна грешка в пробите на хистологичните изследвания, на базата на които са отстранявани органи по време на операциите. В доклада е записано, че пропуските са допускани предимно от патолога д-р Маслев.

„Става въпрос за системен проблем и за нарушение на стандартите. Очевидно е, че при доброкачествен процес да отстраниш матка и яйчници на 38-годишна жена, е операция, която води до инвалидизиране.”, заяви министър Москов пред „Господари на ефира”.

ЖЕРТВИ НА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ В ОНКОДИСПАНСЕРА В ПЛОВДИВ РАЗКАЗВАТ УЖАСЯВАЩИ НЕЩА ТУК:

ПАЦИЕНТКИ ЗАЩИТАВАТ ХИРУРЗИТЕ И ПРИЗОВАВАТ ПОСТРАДАЛИТЕ ДА СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА - ВИЖТЕ ТУК:

Позицията на лекари и пациенти от Онкото в Пловдив - тук:

TrafficNews.bg