Генералния директор на БНР Светослав Костов е на път да освободи поста си, след като вчера радиото бе глобено с 27 000 лв. от Съвета за електронни медии (СЕМ). Санкциите са две - първата е за 7000 лева заради спирането на програма „Хоризонт” на 13 септември, което наруша лиценз на държавното радио, а втората е от 20 000 лева за нарушаването на принципа за гарантиране на правото на информация.

Двете глоби ще станат основание за официалното искане за подаване на оставката на Костов от регулаторния орган. Медийният закон дава възможност на СЕМ да поиска прекратяване на мандата на директор на БНР при груби или системни нарушения. 

В ГЕРБ не смятат да пазят гърба на Костов, след като премиерът Бойко Борисов го нарече „главанак”. Управляващата партия доминирa в СЕМ и според източници на TrafficNews не смятат, че ще има проблем при гласуването на оставката на Костов. Тя беше поискана на извънредно заседание в края на миналата седмица от СЕМ и Костов получи срок от 7 дни да си я подаде сам. Още в същия ден Костов заяви, че няма да подаде оставка и приема за сведение решението на регулатора, който го сложи на поста.

Директорът на БНР има за размисъл още два дни

Срокът изтича в петък, и ако все пак Костов не размисли, съветът ще започне процедура по предсрочното му отстраняване, само три месеца след избора и назначаването му. Така на 11 януари 2020 г. БНР може би ще има нов генерален директор.

До искане на оставката на Костов се стигна, след като на 13 септември излъчването на програма "Хоризонт" спря за 5 часа. Ден по-рано от ефир бе свалена журналистката Силвия Великова, като ѝ бе отнет и ресорът. Тя отразява съдебната система у нас и е един най-критичните гласове. Още същия ден премиерът Борисов  нареди Великова да бъде върната в ефир, което и се случи.

Часове след спирането на "Хоризонт" главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка в радиото на ДАНС, Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ. Тя беше извършена под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

На 16 септември генералният директор Светослав Костов обясни, че проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до спирането на "Хоризонт". Два дни по-късно прокуратурата обяви, че техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването.

На 19 септември редколегията на БНР съобщи пред СЕМ за оказван натиск върху тях, както и за нарушената им редакционна независимост. Тогава съветът определи спирането на "Хоризонт" като безпрецедентен акт, с който се нарушава както основният принцип за гарантиране правото на информация, така и лицензът за радиодейност. Затова СЕМ сезира прокуратурата за заплахите и упражнената цензура върху служители на БНР.

Костов е казал на Великова, по нейни думи, че има силен натиск за отстраняването и ако това не се случи, той няма да си намери работа, a на радиото ще се случи нещо лошо, стана ясно от коментарите за случая.

Депутат от ГЕРБ обаче коментира пред TrafficNews, че евентуалният натиск върху Костов идва от партиен пиар и не е нещо сериозно, тъй като това е обичайна практика на различни партии без да води до някакви последствия. "Просто Костов няма смелост и не е много умен", смята депутатът, който пожела да остане анонимен..

Костов няма да се даде без бой, готви контраудар

Засега, все още изглежда, че Светослав Костов няма да се даде без бой и ще се опита да нанесе „удар” върху Силвия Великова. Технически служители, организирани от синдиката „Подкрепа”, проведоха в двора на радиото контрапротест с гайди. Прокуратурата пък вчера се захвана със стара свада в нюзрума на БНР, която вече беше разказана в няколко сайта. Става въпрос за оплакване на военния репортер Добромир Видев, че на 20 септември е станал жертва на физическо насилие от страна на неговия колега Добрин Йотов, който е брат на Деян Йотов, с когото пък живее съдебната репортерка Силвия Великова. Нападението преди десетина дни е било предшествано от разговор, по време на който Видев се е интересувал по каква причина два негови журналистически материала не са били излъчени. След физическата саморазправа пострадалият репортер сам отишъл в „Пирогов“ и си извадил медицинско.

В БНР имат "обосновани предположения" че „Подкрепа” ще продължат да стоят на страната на Костов и че ще се опитат да ударят с още нещо Великова – примерно, че взима незаконно големи хонорари, за да бъде отстранена и тя. Така и сблъсъкът на двата лагера в държавното радио ще приключи с жертви и от двете страни.

На снимката - Светослав Костов

БНР с две глоби от СЕМ, ще плащаме 27 бонаРадиото санкционирано и за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация