“Шалом” сезира главния прокурор за ксенофобия в предизборната кампания Скандал за ксенофобия и реч на омразата разпали кандидатката за вицепрезидент на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов - Елена Гунчева.

За думите ѝ срещу етническите малцинства сигнализираха от организацията на евреите в България “Шалом”.

Те разпратили писмо до Централната избирателна комисия, главния прокурор Иван Гешев и председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Анн Линде.

“В политиката ни днес активно се включват Карадайъ, Лорер, Паси, Моасе... някак си ми липсват българите в българската политика, на българска земя, в българската държава. Нищо лично, всеки има права, но! Не забравяйте, че тук е земята на българите и вие сте само гости”, гласи една от публикациите на Гунчева в личния ѝ профил във фейсбук.

ЦИК остро осъди тези думи на вчерашното си заседание, но комисията няма право да се меси в посланията на кандидатите за депутати и президенти в социалните мрежи, макар и да са част от кампания.

“Съжалявам, че ЦИК не може да се намеси по отношение на казуса, тъй като подобно поведение действително е извън всякакъв морал, и аз не мисля, че изобщо трябва да оставим без внимание подобен тип изказвания”, заяви на вчерашното заседание на ЦИК членът ѝ Елка Стоянова.

От комисията гласуваха единодушно декларация, с която остро се осъждат всякави форми на агресия, расизъм, антисемитизъм и езика на омразата. Въпреки това Гунчева не оттегли думите си, а ги повтори.

“Към “Шалом”: “България и българи не са мръсни думи! И да, България е страната на българите!”, написа отново във фейсбук.

Освен кандидат за вицепрезидент адвокатката е и водач на листата на партия “Възраждане” в Пловдив.