"Искам да кажа две изречения за участието ми вчера в bTV. Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът й (Биляна Гавазова и Златимир Йовчев - бел.ред.) водеха предаването, е доходна дейност", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю за БНР.

"Чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха точно какво да ме питат", добави той. "Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването", категоричен бе Рашков.

От bTV Media Group излязоха с позиция след заявеното от вътрешния министър:

Днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков използва ефира на националното радио БНР, за да коментира почтеността на водещите на „Тази сутрин“ Биляна Гавазова и Златимир Йочев, като направи внушение, че те са изпълнявали поръчка чрез интервюто си с него (на 17 май) и дори препоръча на собствениците на медията да ги отстранят като водещи.

bTV Media Group счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения. Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници. 

Отчитаме силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания. Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители.

bTV се противопоставя на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни. Намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация.