Коронавирусът ще се превърне в обикновена настинка, твърдят професорите от университета в Оксфорд сър Джон Бел и Сара Гилбърт, които са създатели на ваксината на Oxford-AstraZeneca, предаде Би Би Си.

Според учените за вирус, който е причинил такова опустошение, това може да изглежда като смело твърдение, но миналите пандемии показват, че вирусните инфекции се развиват вълнообразно. Първоначалните вълни са големи, причинявайки огромно количество сериозни заболявания, но след това стават все по-малки.

Това не е така, защото вирусът изчезва, а защото имунитетът, който сме изградили, намалява неговото въздействие. Причинените заболявания са по-малко тежки, въпреки че се заразяваме многократно, обясняват двамата учени.

Разработените ваксини научиха имунната ни система как да се бори с вируса, категорични са експертите, които поясняват, че защитата срещу COVID-19 може да отслабне с времето, но остава по-силна срещу сериозни заболявания.

Това означава, че докато се сблъскваме с повтарящи се инфекции в бъдеще, те вероятно ще бъдат по-леки за повечето от хората и ще поддържат имунната ни система активна.

Според професорите от Оксфорд, както и при други вирусни инфекции, възрастните хора и тези с нарушена имунна система ще бъдат изложени на по-голям риск. Ето защо вероятно ще им се предложат повторни ваксинации през следващите години.

"Това не означава, че в бъдеще няма да има смъртни случаи от COVID - нова вълна през зимата неминуемо ще отнеме човешки животи, но ще достигнем приемливи нива на заболеваемост. Големият въпрос е колко бързо ще стигнем до там", казват професорите Гилбърт и Бел.