УМБАЛ „Свети Георги“ ще остане единствената болница в града, която ще приема пациенти с коронавирус. На този вариант са се спрели директорите на всички инфекциозни болници в Пловдив по време на днешното извънредно заседание на Медицинския щаб. Предстои то да бъде оформено юридически  в следващите няколко дни, като ще бъдат изготвени графици на лекари и медицински сестри на командировките им в УМБАЛ „Свети Георги“ до 31 декември тази година.

„Проблем с леките и средни случаи в областта няма, но такъв ще възникне, ако се увеличат случаите на нуждаещи се от интензивни грижи“, каза областният управител Дани Каназирева.

По думите й много от служителите в инфекциозните болници в момента са били командировани в здравните заведения, в които са били хоспитализирани болните от коронавирус. Командировките им, обаче са изтекли. Така се стига до ситуация, в която част от лечебните заведения са напълно оборудвани с легла и респиратори, но в случай, че нуждаещите се от лекарски грижи се увеличат, ще се стигне до недостиг на персонал.

В момента има един единствен пловдивчанин, който е настанен в интензивно отделение. По време на извънредното заседание днес се е коментирал и друг вариант – обособяване на отделни боксове във всички инфекциозни болници за лечение на пациенти с коронавирус. Това, обаче крие рискове, тъй като повечето от тях са с обща вентилация в интензивните отделения.

„Решението е превантивно, за да не се позволява смесването на потоци и да се гарантира безопасността на пациенти и персонал“, заяви Дани Каназирева.