Съдебната сага на община Пловдив и ромката Анка Ангелова от Антоново за галерията на ул. „Гладстон” 32 приключи. До дни се очаква да бъде избран изпълнител на обществената поръчка за изграждането на новата сграда на Дружеството на пловдивските художници.

Преди месеци „бизнесдамата” блокира процедурата на стойност 3,5 млн. лв., след като чрез фирмата си „Ремс строй” оспори разясненията по обществената поръчка пред Комисията за защита на конкуренцията. После забрави да внесе задължителната държавна такса и регулативният орган отхвърли жалбата й. Анка не се отказа и обжалва решението пред тричленен състав на Върховния административен съд. ВАС отхвърли претенциите й и решението не бе обжалвано в законовия срок.

Така обществената поръчка може да бъде върната в нормалния си процедурен темп. Това означава, че идната седмица ще бъдат отворени ценовите предложения на кандидатите. 

Действията на Анка протакаха процедурата за възлагане на обществена поръчка, а през цялото време мистериозната бизнес дама с 49 регистрирани на свое име фирми бе неоткриваема. 

Анка взриви Пловдив, след като само за броени дни успя да блокира с жалбите си до КЗК два ключови проекта – първият бе обществената поръчка за построяването на нова галерия на ул. „Гладстон” 32 на стойност 3,5 млн.лв., а вторият  - за 20 млн. лева за благоустройството на квартала между бул. „Княгиня Мария-Луиза” и бул. „Марица-юг” със средства по оперативна програма „Региони в растеж”.