Българката Лили Бабулкова съди Столичната община заради отказ да признае брака й с друга жена, сключен в чужбина.

Един месец ще е необходим на магистратите, за да решат дали гражданският брак между двете българки, сключен във Великобритания, е валиден и у нас, съобщи bTV.

Само преди дни Лили и партньорката й честват първата годишнина от сватбата си.

„Родителите ми, сестра ми дойдоха в Англия, за да сключим брака. Роднините ми, приятелите ми бяха с нас лятото тук, когато си направихме празник за близките хора”, разказва Бабулкова.

Всеки брак между български граждани, сключен в чужбина, трябва да се пресъстави и у нас. Лили и половинката й също опитват да отразят промяната в семейното си положение, но получават отказ.

„Ние сега сме женени в една част от света, но не и в собствената си държава. Бихме искали да сме семейство като всяко друго в България и да се ползваме от същите права, чисто прагматично – възможността да изтеглим общ кредит, да се наследяваме, да можем спокойно и сигурно да отглеждаме децата си и, честно да кажа, за мен го има и моралния план за това просто да не сме чисто законодателно хора втора ръка”, заяви Лили Бабулкова.

"Хомосексуалните двойки сме тук – живеем, създаваме партньорства, създаваме семейства, имаме деца, а засега законът е невидим за нас, това ни поставя в много неприятни и нежелани от никой ситуации. Например, когато партньорът ни е в болница, ние нямаме право да бъдем до него”, допълни Венета Лимберова.

Двете жени твърдят, че непризнаването на брака им може да доведе до правни абсурди – например многоженство.

„Съгласно българското законодателство нямат промяна в гражданското си състояние. Нито са омъжени, нито са оженени”, каза Милко Младенов, кмет на район „Люлин”.

От общината се позовават на Конституцията, според която бракът е "съюз между мъж и жена".

От ЛГБТ обществото обаче се надяват решение на съда в тяхна полза да провокира законови промени.

България може и да се окаже задължена да признае сключените еднополови бракове. Само преди две седмици в Европейския съд започна дело за признаване на гей браковете, след като румънският Конституционен съд поиска от Европейския да се произнесе по подобен на този у нас случай.

Гей браковете вече са разрешени в много държави, в други това предстои и засега се признават само определени права на тези двойки. В Европа в 15 страни сключването на граждански брак между двама души от един пол е законно. Холандия е първата, позволила брак между хомосексуална двойка.

Тази година четири европейски държави се включиха в списъка – Малта, Германия, Финландия и Австрия, където обаче решението влиза в сила от 2019 г.. В Канада и Съединените щати еднополовите бракове също са позволени, а вчера и Австралия ги узакони.