Комбинация между различни компесаторни мерки може да има в една и съща фирма. На едните служители може да се дава от мярката 60/40, а на останалите да се дава обезщетение от 25 лева. Такъв пример посочи социалният министър Деница Сачева 

"Служителите трябва да подадат заявление към своя работодател и вътре да посочат откога излизат в неплатен отпуск, а съответно работодателят го подава в Бюрата по труда. Тази помощ може да се изплати за общо 60 дни, тъй като имаше затворени бизнеси преди това", обясни Сачева, относно мярката за помощ от 25 лв. в ефира на БТВ. 

От понеделник ще може да се кандидатства за тази помощ. Засега са отдадени и около 50 хил. лв., но правоимащите били 356 хил. и затова помощта щяла да се разшири при нужда, за да може всички да получат. Тя пък ще се дава след изтичане на трите седмици от спиране на бизнеса или така хората, които са със затворени бизнеси от 28 октомври насам и кандидатстват за нея сега, ще получат пари по празниците. Сачева припомни, че родителите в неплатен отпуск може да използват и помощта за отглеждане на дете до 14 г., която е над 600 лв.

"Не бих искала да настройвам един сектор срещу друг, защото рано или късно тази пандемия ще отмине и отново ще имаме нужда от ресторанти, да празнуваме, да правим конференции и т.н." каза още Сачева.

На въпрос колко хора ще останат без работа до края на годината и кои сектори ще са най-засегнати, тя каза:

"Динамична е тази информация, до октомври поддържахме едни много добри нива на безработицата, като тя спадаше в продължение на пет месаце и беше под седем процента. Вероятно ще имаме един ръст на безработицата, но зависи какъв ще е зимният сезон. Работим да задържим процента под 7, но ще видим дали ще успеем.

Вероятно звучи правилно кредитите да бъдат разсрочени, но те вече бяха до 30 септември и банковият сектор настояват, че ако това продължава да се прави, ще стигнем до много неприятна банкова ситуация, коментира Сачева. Настоя, че за да има всеки един от нас пари, то те трябва да се движат и да продължат да се плащат данъци, поне частично, за да имат общините и държавата пари.

По мярката 80/20, която се изпълнява от нашето министерство, бяха запазени над 30 хил. работни места, обясни още тя. За мярката 60/40 пък сме взели 511 млн. лева досега от Европа, можело да потърсим и още по линия на европейския инструмент SURE.