Задържаният за убийството на родителите си 23-годишен младеж от Благоевград се е възползвал от правото си да не дава обяснения. За момента,той е задържан за 72 часа. Към него има две повдигнати обвинения - за извършване на двойно убийство и за кражбата на микробус, с който е избягал от Благоевград

Това съобщи на брифинг говорителя на Окръжна прокуратура Георги Мадолев и Валери Георгиев от ОД МВР в Благоевград.

Припомняме, че след сигнал за пожар в блок 4 „А“ на жк. "Ален мак" към 02.00 ч. тази нощ са открити мъртви 60-годишният баща и 49-годишната майка на Илия Априлов. Към 04.00 ч. сутринта Илия катастрофира в Кресненското дефиле с откраднат микробус.

Младият мъж не е направил самопризнания за извършеното от него престъпление, но събраните доказателства сочат, че той е убил родителите си, категорични са от прокуратурата.

„Повдигнато му е обвинение за умишлено причиняване на смъртта на родителите му, което предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Към момента Илия е с мярка „задържане под стража“ за 72 часа, като предстои да бъде внесена мярка за постоянно задържане.

В хода на производството е установено, че лицето е убило родителите си чрез нанасяне на удари по главите им. На местопроизшествието е намерен предполагаемият предмет, с който е извършено престъплението – тесла с обгорена дръжка“, заяви говорителят на Окръжната прокуратура Георги Мадолев.

Срещу Илия няма повдигнато обвинение за пожара, който е причинен в дома на семейство Априлови.

Няма данни да е имал психически проблеми, въпросът за мотива на престъплението предстои да бъде изследван в хода на производството, каза още Мадолев.

„Първият сигнал за произшествието до 112 е в 01.50 ч. за пожар в апартамента на петия етаж. Огънят е причинил значителни щети. Първоначалният оглед показва, че по телата на загиналите има рани от остър предмет“, допълни в хронологията Валери Георгиев от ОДМВР-Благоевград. Той уточни, че след това, около 04.00 ч. в района на Кресненското дефиле е получен сигнал за самокатастрофирал микробус. Проверката показва, че това е Илия. Същият бил във видимо неадекватно състояние. Полицаите забелязали, че говорил несвързано за пожар и че „пожарът ще загасне“, уточни Георгиев.